DISTRIBUIȚI
cnn

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat sâmbătă la Paris că SUA doresc ”o Europă puternică” şi sunt dispuse să-şi ajute aliatul, dar Europa trebuie să fie corectă atunci când vine vorba de împărţirea sarcinii privind apărarea, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

”Dorim o Europă puternică, este foarte important pentru noi şi, indiferent de modul în care putem face aceasta, cel mai bine şi mai eficient ar fi ceea ce dorim amândoi”, a declarat preşedintele american după ce a fost întâmpinat de către şeful statului francez, Emmanuel Macron, la Paris.


Citește și: Yemen: Coaliţia condusă de Arabia Saudită a cerut SUA oprirea sprijinului privind realimentarea în zbor a avioanelor sale

Întrebat ce a vrut să spună când a scris pe Twitter că se simte insultat de comentariile lui Macron că Europa ar trebui să-şi reducă dependenţa de SUA în materie de securitate, Trump a răspuns: ”Dorim să ajutăm Europa, dar ea trebuie să fie corectă. În prezent, împărţirea sarcinii s-a făcut în mare parte pe SUA”.

La rândul său, Macron a afirmat că împărtăşeşte opinia lui Trump că Europa trebuie să contribuie financiar mai mult la costurile NATO. ”De aceea, cred că propunerile mele pentru apărarea europeană sunt în deplină concordanţă cu aceasta”, a spus preşedintele francez.

În cadrul întâlnirii lor, cei doi lideri vor discuta subiecte ce includ Iranul, conflictele din Siria şi Yemen, schimbările climatice, comerţul.

Citește și: Guvernul italian îşi menţine proiectul de buget respins de Bruxelles