DISTRIBUIȚI

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat duminică pe Twitter că are în continuare încredere în liderul nord-coreean Kim Jong Un, în pofida negocierilor aflate în impas legate de programul nuclear şi recentelor teste de arme efectuate de Phenian, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Coreea de Nord a lansat câteva arme mici, ceea ce i-a deranjat pe unii din ţara mea şi pe alţii, dar nu pe mine”, a scris pe Twitter Donald Trump aflat în prezent într-o vizită oficială în Japonia. „Am încredere în preşedintele Kim că îşi va ţine promisiunea pe care mi-a făcut-o”, a adăugat el.


Pe de altă parte, preşedintele american a spus că a „zâmbit” în faţa insultelor proferat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA la adresa fostului vicepreşedinte Joe Biden, calificat ca „imbecil” şi „idiot cu IQ mic” după criticile contra lui Kim. „Poate că este un semnal pentru mine?”, s-a întrebat Trump, căruia Biden, candidat la primarele democrate, speră să îi fie adversar în alegerile prezidenţiale din 2020 din Statele Unite.

Citește și : Turcia a intensificat în ultimele zile echiparea rebelilor, afirmă surse din Siria

Coreea de Nord a efectuat la începutul lui mai două teste cu rachete cu rază mică de acţiune la interval de aproape o săptămână, o premieră după spectaculoasa destindere din Peninsula Coreeană marcată în 2018 prin demararea negocierilor privind programele nuclear şi balistic ale Phenianului.

La finalul primei lor întâlniri, în iunie, la Singapore, Donald Trump şi Kim Jong Un au semnat o declaraţie vagă în favoarea „denuclearizării Peninsulei Coreene”. Ulterior, nu s-a înregistrat niciun progres notabil, cele două părţi având interpretări diferite ale acestui angajament. Al doilea summit care a avut loc în februarie la Hanoi s-a încheiat cu un fiasco total.

Între timp, Kim Jong Un a acuzat vehement Washingtonul că este de rea credinţă şi a cerut o schimbare în atitudinea Statelor Unite.

Citește și : Analiză Financial Times – Uniunea Europeana se confruntă cu tendinţe autoritariste