DISTRIBUIȚI
USA Today

Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că speră ca luptătorii kurzi sirieni „să se retragă” de la graniţa Turciei cu Siria în contextul în care Ankara a lansat o ofensivă militară în acea zonă, informează dpa, potrivit agerpres.

„Este foarte greu să înfrângi nişte forţe care dispun de avioane, iar tu nu le ai. Sper să se retragă”, a declarat Trump, într-un discurs la Washington, referindu-se la Turcia şi la kurzii sirieni.


Citește și : Cavusoglu, despre oferta lui Trump de a media între turci şi kurzi: ‘Nu negociem cu teroriştii’

Trump şi-a apărat decizia de a retrage trupele americane de la graniţa Siriei cu Turcia. „Nu cred că soldaţii noştri ar trebui să fie acolo pentru următorii 50 de ani, păzind o frontieră între Turcia şi Siria, când nu ne putem proteja propriile frontiere acasă”, a apreciat preşedintele american, într-o referire la graniţa SUA cu Mexicul.

„Am distrus ISIS, l-am învins, ne-am făcut treaba, acum trebuie să mergem acasă”, a adăugat Trump.

Anterior, sâmbătă, fostul şef al Pentagonului, Jim Mattis, l-a contrazis pe Trump, spunând că gruparea teroristă Stat Islamic nu este învinsă şi va renaşte dacă SUA nu continuă să lupte împotriva sa.

Citește și : Franţa suspendă exporturile către Turcia de materiale de război care pot fi utilizate în Siria

„ISIS nu este învinsă, trebuie să menţinem presiunea asupra ISIS pentru ca să nu-şi revină”, a declarat Mattis într-un interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la postul NBC. „În acest caz, dacă nu menţinem presiunea, atunci ISIS va renaşte. Vor reveni, nu există nicio îndoială”, a insistat Mattis, care a demisionat în decembrie după ce Trump a anunţat că intenţionează să retragă trupele din Siria.