DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele Donald Trump şi-a exprimat miercuri speranţa că omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care a lansat o ofensivă împotriva forţelor kurde din Siria, va acţiona în mod „raţional” şi pe cât de „uman” posibil, informează AFP, potrivit agerpres.

„Sper că va acţiona în mod raţional”, a declarat Trump la Casa Albă.


„Vom vedea cum vor conduce (această operaţiune)”, a adăugat şeful statului american, care duminică a anunţat retragerea trupelor SUA din sectoarele aflate în apropierea frontierei Siriei cu Turcia, lăsând forţele kurde – aliate ale Washingtonului în lupta antijihadistă – la cheremul ofensivei militare pe care Ankara a declanşat-o miercuri.

Citește și : Reacţii internaționale la ofensiva Turciei în nordul Siriei

„Dacă o face într-un mod injust, va plăti un preţ economic enorm” a avertizat preşedintele SUA.”Le voi distruge economia dacă acest lucru se va întâmpla”, a reluat Trump ameninţările deja proferate la începutul săptămânii.

Întrebat cum ar defini preşedintele SUA o ofensivă militară condusă în mod „uman”, Trump a răspuns: „Vom vedea pe măsură ce se desfăşoară evenimentele”.

Donald Trump a insistat asupra faptului că omologul său turc avea de mult timp intenţia de a lansa această ofensivă împotriva forţelor kurde din Siria.

„Are o ură veritabilă”, a subliniat preşedintele american. „Este asemănător Israelului cu palestinienii”, a făcut Trump o comparaţie.

Citește și : Suspectul atacului antisemit asupra unei sinagogi din Halle a fost arestat

Preşedintele Trump, foarte criticat pe plan internaţional dar şi în cadrul propriului partid pentru decizia privind retragerea trupelor americane, a dat asigurări că a primit foarte mult sprijin „din afara Washingtonului şi chiar şi în Washington”.