DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump a susţinut că Iranul doreşte să negocieze; omologul său francez, Emmanuel Macron, a insistat că Parisul şi Washingtonul au aceleaşi obiective privind Teheranul, transmite DPA, potrivit agerpres.

Cei doi şefi de stat au participat împreună joi, la Colleville-sur-Mer, la aniversarea a 75 de ani de la debarcarea aliată în Normandia din cel de-al doilea război mondial. Ambii au insistat că nu doresc ca Iranul să obţină arme nucleare.


Citește și : Tensiunile SUA-Iran nu afectează activitatea misiunii NATO în Irak, susţine şeful misiunii

Macron a adăugat că atât el, cât şi Trump speră să limiteze şi programul iranian de înarmare cu rachete şi influenţa Iranului în Orientul Mijlociu.

Preşedinţii au încercat să ocolească divergenţa privind acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul de puterile internaţionale. Statele Unite s-au retras unilateral din acord anul trecut, în ciuda eforturilor partenerilor europeni de a menţine înţelegerea conform căreia Teheranul şi-a sistat programul nuclear, în schimbul suspendării sancţiunilor economice.

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a apreciat recent că Iranul îşi respectă încă angajamentul.

Preşedintele francez a afirmat că există doar probleme „tehnice” în dialogul pe această temă cu partea americană. „Ori de câte ori sunt în joc libertatea şi democraţia, colaborăm îndeaproape”, a spus el după ceremonia dedicată D-Day.

„Nu cred că avem poziţii diferite privind Iranul”, a spus la rândul său Trump. El a adăugat că Statele Unite şi Franţa „fac multe împreună” şi a dat exemplul luptei împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak.

Înainte de dialogul bilateral cu Macron, liderul de la Washington a apreciat că relaţia cu Parisul „a fost bună, iar uneori n-a fost, dar la ora actuală este excepţională”.

Citește și : Naufragiu la Budapesta: Căpitanul navei de croazieră mai avea la activ un accident (procuratura)