DISTRIBUIȚI

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump şi omologul său francez, Emmanuel Macron, împreună cu Primele Doamne Melania Trump şi Brigitte Macron, i-au salutat joi pe veteranii din cel de-al doilea război mondial prezenţi la Cimitirul American din Normandia, la Coleville-sur-Mer, relatează DPA, potrivit agerpres.

Mai întâi, soţii Trump i-au întâmpinat pe soţii Macron, apoi cei doi şefi de stat au strâns mâinile a zeci de veterani americani, dintre care mulţi îşi purtau decoraţiile.

Citeşte şi: Aproape 150.000 de migranţi au fost arestaţi luna trecută la frontiera de sud a SUA


O orchestră a intonat imnul naţional al Franţei, apoi un solist a cântat imnul Statelor Unite, iar un capelan din armata americană a citit o rugăciune.

„Sunteţi gloria acestei naţiuni şi vă mulţumim din adâncul inimii”, le-a spus preşedintele american conaţionalilor săi, supravieţuitori ai debarcării aliate din Normandia, din 6 iunie 1944. El a arătat că militarii din SUA „nu au luptat pentru control şi dominare, ci pentru libertate, democraţie şi autodeterminare”, „susţinuţi de încrederea că America poate face orice, fiindcă suntem o ţară puternică, cu un popor virtuos, care se roagă unui Dumnezeu drept”.

Cu ocazia aniversării a 75 de ani de la evenimentul cunoscut ca D-Day, Trump le-a transmis „prietenilor şi partenerilor” Americii că alianţa lor „a fost călită în focul bătăliei, pusă la încercare în război şi dovedită în binecuvântările păcii”.

Citeşte şi: Protestatarii din Sudan resping dialogul cu puterea. Numărul morţilor a ajuns la 108

Preşedintele Franţei a replicat în discursul său că Statele Unite „nu sunt niciodată mai măreţe decât atunci când luptă pentru libertatea altora”. El a omagiat „curajul remarcabil” al soldaţilor americani care au debarcat în Normandia „fără altă busolă în afara cauzei despre care ştiau că e mai importantă decât orice: cea a libertăţii şi democraţiei”.

AFP a remarcat în discursul lui Macron un apel către Trump: „nu trebuie să încetăm niciodată să dăm viaţă alianţei popoarelor libere”. Şeful statului francez a menţionat ca exemple ale acestei alianţe ONU, NATO şi Uniunea Europeană, criticate adesea de omologul său american.