DISTRIBUIȚI
Reuters / Leah Millis

Cheltuielile de campanie ale preşedintelui american Donald Trump în vederea realegerii sale la scrutinul din noiembrie au fost de peste 50 de milioane de dolari în iunie, dublu faţă de luna precedentă, în condiţiile în care cursa prezidenţială se intensifică, relatează marţi agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Rivalul democrat al lui Trump, Joe Biden, a cheltuit considerabil mai puţin, circa 37 de milioane de dolari, iar la final de lună cele două campanii aveau în bancă aproximativ aceeaşi sumă, câte 110 milioane de dolari, potrivit declaraţiilor depuse luni la Comisia electorală federală.


Citeşte şi: Trump reia briefingurile de presă legate de pandemie şi acum crede că purtarea măştii este un ‘gest patriotic’

Pe de altă parte, Biden a strâns mai mulţi bani decât Trump în iunie – 63,4 milioane de dolari faţă de 55,2 milioane.

Campania lui Trump a cheltuit peste 41 de milioane de dolari pe reclame la televiziune, în mediul digital şi altele, în contextul în care sondajele de opinie arată un avans semnificativ pentru Biden, iar alegătorii îşi manifestă dezaprobarea faţă de gestionarea de către şeful statului a pandemiei şi a protestelor antirasiste. Clipurile publicitare ale lui Trump au vizat mai ales vârsta lui Biden – 77 de ani – şi politica sa faţă de China.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos din 14-15 iulie, Biden are un avans de 10 puncte faţă de Trump.

În timp ce campania lui Donald Trump a cumpărat timpi semnificativi de antenă în toată ţara, Joe Biden şi-a lansat abia în a doua jumătate a lui iunie prima campanie publicitară majoră. În acelaşi timp, cheltuielile campaniei lui Biden cu publicitatea digitală au crescut în iunie la aproape 17 milioane de dolari de la 175.000 de dolari în luna precedentă.

Citeşte şi: După discuţii maraton, statele UE au aprobat un plan de relansare istoric

Kevin Madden, unul din principalii consilieri ai campaniei republicanului Mitt Romney din 2012, a atenţionat însă că, oricât de intense ar fi presiunile publicitare ale lui Trump, alegătorii sunt mai greu de impresionat în contextul actual.

„Reclamele TV au un efect minim asupra situaţiei cursei prezidenţiale în momentul de faţă. Percepţiile alegătorilor sunt greu de schimbat când oamenii se confruntă zi de zi cu o criză economică suprapusă peste una sanitară”, a spus Madden.