DISTRIBUIȚI
AP

Fostul preşedinte american Donald Trump şi-a manifestat miercuri pe reţeaua sa de socializarea temerea că FBI-ul s-ar putea să fi ”plasat” probe împotriva lui în timpul percheziţiei desfăşurate luni la reşedinţa de la Mar-a-Lago şi s-a arătat indignat că agenţii nu au permis nimănui să vadă ce făceau acolo.

”FBI-ul şi alţi agenţi ai guvernului federal nu au lăsat pe nimeni, nici măcar pe avocaţi, să se apropie de zonele care au fost scotocite şi examinate în timpul percheziţiei de la Mar-a-Lago”, s-a plâns fostul preşedinte republican pe reţeaua de socializare Truth Social, potrivit AFP şi agerpres.


Citeşte şi: Variola maimuţei: OMS deplânge atacurile împotriva maimuţelor în Brazilia – Black News

”Le-au cerut tuturor să părăsească locul, doreau să rămână singuri, fără vreun martor care să vadă ce făceau, luau sau, ceea ce sper să nu fi fost, plasau”, a adăugat Trump.

”De ce au insistat atât de mult ca nimeni să nu-i observe şi au dat pe toată lumea afară ?”, a întrebat el bănuitor, denunţând o ”persecuţie politică” împotriva sa.

Poliţia federală americană a efectuat luni seară o percheziţie spectaculoasă la reşedinţa lui Trump din Florida, provocând un val de indignare în rândul politicienilor conservatori.

Niciodată un fost preşedinte al SUA nu a fost anchetat într-un asemenea mod, iar la două zile după acea percheziţie Departamentul Justiţiei şi FBI păstrează încă o tăcere totală pe acest subiect.

Între timp, Donald Trump a sosit miercuri la o audiere sub jurământ la New York, în cadrul anchetei civile împotriva lui asupra suspiciunilor de fraude financiare ale Trump Organization.

”La New York, în seara asta. O văd mâine pe procuroarea generală rasistă pentru continuarea celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria SUA”, a scris Trump marţi tot pe reţeaua Truth Social.

Această audiere condusă de procuroarea Letitia James, care este afro-americană, era fixată iniţial pentru 15 iulie, dar a fost amânată după decesul primei soţii a lui Trump, Ivana.

Citeşte şi: Republicanii ameninţă cu o anchetă privind percheziţia de la Mar-a-Lago – Black News

Procuroarea nu-l poate inculpa penal pe fostul preşedinte în acest dosar, însă îi poate cere daune financiare în civil. Există însă în acelaşi caz şi o anchetă penală care se desfăşoară în paralel, condusă de procurorul Manhattan-ului, Alvin Bragg.

Ancheta asupra fraudelor financiare ale Trump Organization a fost deschisă în 2019 în urma denunţurilor făcute de fostul avocat personal şi om de încredere al lui Donald Trump, Michael Cohen, cel care a spus odată că este gata să „încaseze un glonţ” pentru a-l apăra pe fostul preşedinte.