DISTRIBUIȚI
Rolling Stone

Preşedintele american Donald Trump a apreciat marţi că verdictul „vinovat” în cazul fostului magnat de la Hollywood Harvey Weinstein învinuit de agresiune sexuală şi viol constituie „un mesaj foarte puternic”, scrie AFP, potrivit news.ro .

„Cred că din punctul de vedere al femeilor (…) este o mare victorie, asta transmite un mesaj foarte puternic”, a declarat Trump în timpul unei conferinţe de presă de la New Delhi.


Citește și: CE va discuta cu statele UE despre eventuale controale la frontiere din cauza coronavirusului

El a subliniat că nu era un mare „fan” al lui Weinstein, insistând pe faptul că acesta era un apropiat al democraţilor. „Michelle Obama îl adora, Hillary Clinton îl adora”, a spus el.

„Era timpul pentru o dare de seamă”, a spus Hillary Clinton. „Verdictul vorbeşte de la sine”.

Influentul producător de cinema independent a fost găsit vinovat luni de un tribunal newyorkez de agresiune sexuală şi de viol dar a evitat o condamnare pentru cele mai grave acuzaţii, una dintre ele fiind cea de „prădător sexual”, un verdict aplaudat de mişcarea #MeToo şi de mai multe femei.

În vârstă de 67 de ani, Weinstein a fost escortat la închisoare din Rikers Island în aşteptarea pedepsei, pe 11 martie. El riscă până la 29 de ani de închisoare.

Juraţii s-au pronunţat pe baza mărturiilor a trei femei, aflate între cele peste 80 care l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sau agresiune sexuală.

În final, l-au condamnat doar pentru două capete de acuzare mai puţin grave, agresiune sexuală a fostei asistente de producţie Mimi Haleyi, în 2006, şi de viol asupra tinerei actriţei Jessica Mann, în 2013.

Ei l-au scăpat pe producător de acuzaţia de viol, cea mai gravă, legat de Jessica Mann, şi mai ales de circumstanţe agravante de comportament de „prădător”.

Citește și: Catalonia a confirmat primul caz de coronavirus

Este vorba despre prima recunoaştere a vinovăţiei în scandalul post-MeToo.

Condamnarea, în aprilie 2018, a actorului Bill Cosby rezulta din procesele iniţiate în 2015, înainte ca mişcarea anti-agresiune sexuală să înceapă în octombrie 2017.