DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele SUA Donald Trump a salutat vineri o „mare victorie” a „statului de drept”, după ce judecătorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) au refuzat să autorizeze o anchetă asupra unor acuzaţii care vizează în special soldaţi americani în Afganistan, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a făcut legătura între această decizie şi anunţul său din 15 martie privind „restricţiile privind vizele împotriva personalului CPI implicat în orice potenţială investigaţie împotriva unor militari americani”. „Sunt bucuros că CPI şi-a reconsiderat acţiunile”, a adăugat secretarul de stat american, potrivit unui comunicat.


Citește și : Sudan: Militarii vor fi garanţii unui guvern civil (ambasadorul sudanez la ONU)

Judecătorii CPI au respins vineri o cerere a procurorului de a declanşa o anchetă pentru presupuse crime împotriva umanităţii şi crime de război care ar fi fost comise în Afganistan începând cu anul 2003, notează AFP.

„Judecătorii au decis că o anchetă asupra situaţiei din Afganistan în acest stadiu nu ar servi intereselor justiţiei”, a anunţat într-un comunicat CPI, cu sediul la Haga.

Această decizie intervine la numai o săptămână după ce SUA au revocat viza procurorului general al CPI, Fatou Bensouda, din cauza unei posibile anchete asupra abuzurilor comise de soldaţi americani în Afganistan.

SUA, care nu au aderat la tratatul fondator al CPI, Statutul de la Roma, au anunţat luna trecută restricţii pentru eliberarea de vize, în încercarea de a împiedica orice anchetă a instituţiei împotriva militarilor americani.

Citește și : Matteo Salvini s-a întâlnit la Praga cu şeful extremei drepte din Cehia