DISTRIBUIȚI

Președintele SUA, Donald Trump, s-a consultat cu oficialii de la Pentagon înainte de a lua decizia retragerii trupelor americane din unele zone din Siriei, în contextul unei iminente ofensive turcești, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, citat de site-ul Military.com, potrivit mediafax.

Secretarul Apărării, Mark Esper, și șeful Statului Major interarme, generalul Mark Milley, „au fost consultați în ultimele zile de către președinte cu privire la situația și eforturile de protejare a forțelor americane din nordul Siriei în fața acțiunilor militare ale Turciei”, a declarat purtătorului de cuvânt, după ce presa americană a relatat că decizia lui Trump i-a luat prin surprindere pe oficialii de la Pentagon.


Citește și : Noul şef al FMI avertizează: Economia globală este într-o ‘încetinire sincronizată’

Anunțul retragerii a fost făcut duminică, după o convorbire telefonică a lui Trump cu omologul său turc, Recep Erdogan.

„Din păcate, Turcia a ales să acționeze unilateral. Drept urmare, pentru a le asigura siguranța, am retras forțele SUA din nordul Siriei din calea unei potențiale incursiuni turcești”, a adăugat reprezentantul Pentagonului.

Oficialii de la Washington au declarat că trupele americane din Siria nu vor părăsi țara, ci doar vor fi dislocate în alte zone.

Un oficial SUA a confirmat că militarii americani au început deja să părăsească zona din nordul Siriei unde se preconizează că va avea loc ofensiva turcă.

Citește și : Germania avertizează asupra apariției unei noi crize a migranților