DISTRIBUIȚI
CNBC.com

Preşedintele Donald Trump a anunţat că va relua briefingurile de presă regulate dedicate situaţiei pandemiei de COVID-19 în contextul în care sondajele din ultima perioadă indică o scădere a popularităţii liderului de la Casa Albă în rândul electoratului, iar numărul cazurilor de infectare continuă să crească, informează Reuters, potrivit agerpres.

„Mă voi implica şi vom începe să facem briefinguri … probabil de mâine”, a declarat luni preşedintele Trump din Biroul Oval. „Este o modalitate excelentă de a aduce informaţii publicului”, a adăugat el, spunând că vrea să se concentreze pe progresul în realizarea unui vaccin şi pe tratamente.


Citește și : China denunţă ‘CALOMNIILE’ venite din Marea Britanie

Timp de mai multe săptămâni, Donald Trump a susţinut aproape zilnic informări de presă, care ţineau uneori ore întregi. Ocazional, a făcut mai multe gafe serioase, printre care sugestia adresată americanilor de a se injecta cu dezinfectanţi. De asemenea, a promovat în mod repetat tratamente neprobate pentru COVID-19.

După un val de comentarii negative, generat de sugestia sa privind folosirea dezinfectanţilor, briefingurile au fost rărite. În luna mai, preşedintele şi-a concentrat atenţia asupra relansării economiei şi a campaniei sale de realegere la scrutinul prezidenţial din noiembrie.

„Am avut briefinguri de mare succes”, a spus Trump.”Am avut o mulţime de oameni care le urmăreau, un record de audienţă”.

Briefingurile de presă vor fi organizate la aceeaşi oră – 17:00 (21:00 GMT) .

Liderul de la Casa Albă, care nu purta mască în momentul în care a făcut acest anunţ în faţa reporterilor, a postat mai târziu pe Twitter o fotografie în care apare purtând mască, fiind pentru prima oară când promovează acest tip de protecţie pe social media. Fotografia a fost făcută în timpul unei vizite recente la un spital militar, prima apariţie publică importantă în care preşedintele SUA poartă mască.

„Suntem Uniţi în eforturile noastre de a învinge Virusul Chinezesc Invizibil şi mulţi spun că este patriotic să porţi mască atunci când nu te poţi distanţa social. Nu este nimeni mai Patriot decât mine, Preşedintele vostru favorit!”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Au fost situaţii în care Donald Trump i-a luat în derâdere pe cei care şi-au acoperit feţele, în timp ce oamenii de ştiinţă afirmă că măştile pot ajuta la stoparea răspândirii virusului în cazul în care distanţarea socială nu este posibilă. Experţii recomandă, de asemenea, spălarea periodică a mâinilor.

Săptămâna trecută, consiliera preşedintelui american, Kellyanne Conway, a sugerat ca Donald Trump să reia organizarea unor informatii periodice cu privire la situaţia pandemiei, susţinând că sprijinul pentru preşedinte este în scădere în sondajele de opinie după renunţarea la briefingurile de presă. În opinia sa, poporul american doreşte să fie informat în mod regulat despre situaţia gestionării pandemiei de COVID-19 direct de către preşedintele ţării.

Citește și : Zuckerberg asigură că nu are niciun acord secret cu Trump

Sondajele de opinie arată faptul că pandemia este o problemă prioritară pentru alegători, dar indică şi un dezacord în creştere faţă de modul în care liderul de la Casa Albă gestionează această criză sanitară care a afectat economia ţării.

SUA au raportat peste 3.7 milioane de cazuri de infectare şi 140.157 de decese, conform informaţiilor furnizate de Centrele americane pentru controlul bolilor şi protecţie (CDC).