DISTRIBUIȚI
Donald Trump departs Trump Tower two days after FBI agents raided his Mar-a-Lago Palm Beach home, in New York City, New york, U.S., August 10, 2022. REUTERS/David 'Dee' Delgado

Fostul preşedinte american Donald Trump a refuzat miercuri să răspundă întrebărilor în ancheta condusă de procuroarea Letitia Jemes asupra practicilor fiscale ale Trump Organization şi a acuzat în schimb încă o dată ”vânătoarea de vrăjitoare” politică împotriva lui, după ce a mărturisit că a ajuns să se simtă în SUA ca într-o ”republică bananieră” unde este persecutat politic, consemnează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

La două zile după ce i-a fost percheziţionată reşedinţa de la Mar-a-Lago, Trump s-a prezentat miercuri la o audiere sub jurământ în dosarul legat de practicile fiscale evazioniste folosite de Trump Organization înainte ca deţinătorul acestei companii imobiliare să ajungă preşedinte al SUA.


Citeşte şi: Variola maimuţei: OMS deplânge atacurile împotriva maimuţelor în Brazilia – Black News

Această anchetă, începută în 2019, pare să nu aibă nicio legătură cu percheziţia de la Mar-a-Lago, unde nu este clar ce a căutat FBI, probabil dovezi incriminatoare despre documente confidenţiale păstrate de Trump după ce şi-a încheiat mandatul de preşedinte.

În ancheta civilă asupra companiei lui Trump sunt de asemenea vizaţi copiii săi, Ivanka şi Donald Jr. Invocând însă al 5-lea amendament al Constituţiei SUA, care permite oricărui acuzat să tacă pentru a nu se auto-incrimina, fostul preşedinte republican a refuzat să răspundă întrebărilor procuroarei James, o afro-americană provenită din Partidul Democrat al actualului preşedinte Joe Biden.

Abia ajuns la audiere, Trump a postat pe reţeaua sa de socializare un mesaj sarcastic la adresa procuroarei, care stă într-un ”birou somptuos, magnific şi scump (…), frumoase condiţii de muncă în timp ce oamenii se omoară la New York şi ea îşi dedică timpul şi energia încercând ‘să-l prindă pe Trump’ ”.

Citeşte şi: Republicanii ameninţă cu o anchetă privind percheziţia de la Mar-a-Lago – Black News

El îşi anunţase marţi seară sosirea la New York pentru această audiere într-un alt mesaj pe Truth Social. ”O văd mâine pe procuroarea generală rasistă pentru continuarea celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria SUA (…) Marea mea companie, şi eu însumi, suntem atacaţi din toate părţile. O Republică bananieră”, a scris Trump, care nu neagă posibilitatea de a candida din nou în 2024 după ce a pierdut în 2020 alegerile în faţa democratului Biden.

Potrivit unei anchete a publicaţiei The New York Times, în 10 din ultimii 15 ani înainte de a deveni preşedinte Donald Trump nu a plătit niciun impozit către statul american. Ancheta procuroarei din New York investighează dacă Trump Organization şi-a supraevaluat unele active imobiliare pentru a obţine credite şi scutiri de impozite.