DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump a îndemnat miercuri compania Apple să „ajute” poliţia să obţină acces la date din telefoanele sale, în cazul în care este necesar, relansând conflictul dintre administraţia sa şi gigantul IT, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Apple trebuie să ne ajute. Ţin foarte mult la acest lucru. Ei deţin cheile ca să putem prinde mulţi infractori”, a spus Trump într-un interviu acordat postului CNBC în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.


Citeşte şi: Senatul american adoptă regulile procesului de destituire a lui Trump

La originea actualului diferend se află atacul din decembrie anul trecut de la baza aeronavală Pensacola din Florida, în care trei puşcaşi marini au fost ucişi de un aviator saudit motivat, potrivit ministrului american al justiţiei Bill Barr, de ideologia jihadistă. Ulterior, guvernul american a cerut acces la două telefoane Apple ale atacatorului pe care anchetatorii nu reuşesc să le deblocheze.

O dispută similară a avut loc în 2015 între Apple şi Departamentul Justiţiei, după atacul de la San Bernardino (California), soldat cu 14 morţi, după care Apple a refuzat să ajute poliţia să acceseze conţinutul criptat al telefonului unuia dintre autorii atentatului. În cele din urmă, guvernul a renunţat la acţiunile în justiţie împotriva Apple, după ce în 2016 a reuşit să deblocheze telefonul respectiv cu un instrument dezvoltat de o companie terţă.

Citeşte şi: Istoricul Lucian Boia, DECORAT de preşedintele Ungariei

Cele două incidente ilustrează dezbaterea de natură tehnologică şi politică mai amplă şi care depăşeşte graniţele SUA dintre partizanii unei protecţii absolute a proprietăţii private şi cei care consideră că acest deziderat reprezintă un obstacol pentru înfăptuirea justiţiei.