DISTRIBUIȚI
ABC

Preşedintele american Donald Trump a promis joi că va da dovadă de flexibilitate faţă de ‘adevăraţii prieteni’ ai SUA în decizia pe care o va anunţa privind instituirea de taxe pe importurile de oţel şi aluminiu, informează AFP, conform agerpres.

‘Trebuie să ne protejăm şi să ne construim industriile de oţel şi de aluminiu, dând totodată dovadă de o mare flexibilitate şi de cooperare faţă de cei care sunt prieteni adevăraţi şi ne tratează în mod echitabil atât în ceea ce priveşte comerţul, cât şi apărarea’, a scris Trump pe Twitter, într-o postare în care precizează că va avea joi o întâlnire la Casa Albă cu responsabilii sectorului metalurgic.


Citeşte şi: Chiar dacă sunt cei mai mari rivali, Navalnîi şi Putin au o opinie comună: Rusia trebuie să-şi extindă arsenalul nuclear!

El şi-a anunţat cu o săptămână în urmă intenţia de a taxa cu 25% importurile de oţel şi cu 10% cele de aluminiu, fapt ce ar putea însemna un război comercial cu ţările Uniunii Europene şi cu alte state.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat miercuri că decizia ar putea cuprinde şi unele ‘derogări’ pentru Mexic şi Canada şi ‘posibil pentru alte ţări’. La rândul său, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a spus că ‘derogările’ vor fi concepute în aşa fel încât administraţia de la Washington să poată ‘negocia înţelegeri’ de la caz la caz, în timp ce secretarul american al comerţului, Wilbur Ross, a afirmat că hotărârea privind instituirea unor asemenea taxe a fost îndelung analizată şi că SUA nu doresc un război comercial.

Citeşte şi: Putin recunoaşte că a minţit-o pe Melania Trump

Dar comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a anunţat că untul de arahide, sucul de portocale, afinele şi bourbon-ul din SUA sunt o parte din produsele pe care Uniunea Europeană ar putea să le taxeze semnificativ dacă preşedintele Donald Trump îşi va pune în practică ameninţările de a impune taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Jirky Katainen, a declarat, potrivit Reuters, că dacă SUA decid să nu aplice aceste taxe unui stat din UE – evocând Marea Britanie ca posibil exemplu -, atunci vor trebui să procedeze la fel cu toate statele blocului comunitar.