DISTRIBUIȚI
cnn

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că apreciază foarte mult „eforturile energice şi extraordinare” depuse de preşedintele Statelor Unite Donald Trump pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele doua ţări, relatează joi dpa şi France Presse, potrivit agerpres.

Trump a postat joi pe Twitter o copie a unei scrisori din partea lui Kim în coreeană şi o traducere în limba engleză din 6 iulie, în jurul datei când secretarul de stat Mike Pompeo a vizitat ţara izolată.


Citește și : Poroşenko: În Ucraina nu are loc „un conflict îngheţat”, ci „un război fierbinte”

Kim nu s-a întâlnit cu Pompeo şi relatările privind vizita au indicat că nu a mers bine. Coreea de Nord a acuzat Statele Unite că încearcă să o forţeze să se denuclearizeze unilateral şi un oficial citat de mass-media de stat a declarat că discuţiile au fost „foarte dezamăgitoare”.

În scrisoare, liderul nord-coreean i-a mulţumit de asemenea lui Trump pentru eforturile „în punerea în aplicare a declaraţiei comune”, referindu-se la un document convenit de cei doi lideri când s-au întâlnit la Singapore în iunie, cerându-i în acelaşi timp acţiuni concrete de consolidare a încrederii reciproce.

„Cred cu tărie că voinţa puternică, eforturile sincere şi abordarea unică a mea şi a Excelenţei Voastre, Dle Preşedinte, au avut drept scop deschiderea unui nou viitor între RPDC şi SUA”, adaugă liderul nord-coreean, declarându-se convins că eforturile reciproce vor fi „fructuoase” şi că există un „progres epocal” în îmbunătăţirea legăturilor, în timp ce summitul de la Singapore, din urmă cu exact o lună, a lansat un „proces important”.

Citește și : Jim Mattis: Statele Unite sunt 100% angajate faţă de NATO

În comentariul său asupra scrisorii, Trump a declarat: „O notă foarte frumoasă de la Preşedintele Kim al Coreii de Nord. Mari progrese au fost făcute!”.