DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump şi-a prezentat marţi planul de pace pentru Orientul Mijlociu bazat pe o soluţie „cu două state” şi prin care face Israelului o serie de concesii care ar urma să provoace vii reacţii în tabăra palestiniană, relatează AFP, scrie agerpres.

„Viziunea mea prezintă (…) o soluţie realistă cu două state”, a spus Trump, dându-i garanţii inedite lui Benjamin Netanyahu. Acesta a salutat, la rândul său, „o zi istorică”.


Citește și : Trump a prezentat planul de pace pentru conflictul israelo-palestinian

Afişându-şi optimismul privind proiectul „foarte detaliat” de 80 de pagini, liderul de la Casa Albă a estimat că acesta ar putea permite să se facă „un mare pas către pace”. Un plan de pace pe care mişcarea Hamas, prima care a reacţionat din tabăra palestiniană, l-a respins imediat.

Viitorul stat palestinian nu va vedea însă lumina zilei decât în urma respectării mai multor condiţii, printre care „respingerea clară a terorismului”, a subliniat imediat miliardarul republican, detaliind planul care a fost respins în avans, cu fermitate, de palestinieni.

Ierusalimul va rămâne „capitala indivizibilă” a Israelului, a dat el asigurări, rămânând evaziv asupra mijloacelor de a împăca această promisiune cu cea de a crea o capitală a unui viitor stat palestinian în Ierusalimul de Est.

Prim-ministrul israelian a subliniat la rândul său că planul Casei Albe i-ar acorda Israelului suvernitate asupra Văii Iordaniei, vastă zonă strategică din Cisiordania ocupată, unde armata israeliană tocmai şi-a întărit prezenţa.

Exprimându-şi convingerea palestinienii merită „o viaţă mai bună”, Trump a lansat în acelaşi timp şi un avertisment. El a anunţat că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, cerându-i să profite de o „şansă istorică” şi poate „ultima” de a obţine un stat independent.

„I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul stat va rămâne deschis şi fără dezvoltarea de colonii israeliene timp de o perioadă de patru ani”, a precizat el.

Potrivit Casei Albe, care a revenit ulterior cu detalii, proiectul propune un stat palestinian „demilitarizat”.

Planul „îi garantează unui stat palestinian demilitarizat că va trăi în pace cu Israel”, a scris Casa Albă într-un comunicat care rezumă punctele cheie ale proiectului.

Citește și : Regatul Unit trebuie să reducă salariul minim pentru străini după Brexit (experţi)

Potrivit France Presse, harta prezentată de Casa Albă alături de planul de pace prevede un tunel care să lege Cisordania de Fâşia Gaza.

„Toţi musulmanii cu intenţii paşnice vor fi bineveniţi să viziteze şi să se roage la moscheea Al-Aqsa”, al treilea loc sfânt al islamului, se precizează în legenda hărţii, postată pe Twitter de Trump.