DISTRIBUIȚI
ABC News

Preşedintele american Donald Trump se pregătea vineri să îşi reia campania electorală pe teren, la numai o săptămână după ce a fost internat în spital din cauza infectării cu coronavirus, relatează Reuters. Nu este încă clar dacă el mai este contagios şi dacă personalul său de campanie a reuşit să programeze evenimente atât de rapid, potrivit agerpres.  

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Keyleigh McEnany, a afirmat vineri că preşedintele lucrează intens şi este gata să pornească la drum imediat ce îi va permite medicul personal. ‘Vrea să vorbească cu americanii şi vrea să iasă. Logistic, deşi e posibil mâine, va fi greu. Va fi decizia staffului de campanie’, a declarat ea canalului de televiziune Fox News.


Citește și : Regele Harald al V-lea al Norvegiei a fost OPERAT la inimă

Trump a anunţat în 2 octombrie că a fost testat pozitiv la coronavirus şi a fost internat în aceeaşi zi la spitalul militar Walter Reed de lângă Washington. El a fost externat lunea trecută, iar joi seara susţinea că se simte ‘într-adevăr bine’ şi că intenţionează să participe la întruniri electorale sâmbătă în statul Florida şi duminică în Pennsylvania.

Reuters nu a reuşit să obţină de la reprezentanţii campaniei electorale pentru realegerea preşedintelui un comentariu privind planurile imediate. După îmbolnăvirea lui Trump, s-au înregistrat cazuri de coronavirus şi în rândul conducerii campaniei.

Sondajele de opinie arată că, înaintea alegerilor din 3 noiembrie, actualul preşedinte republican este mai slab cotat decât contracandidatul său democrat, fostul vicepreşedinte Joe Biden. Trump a pierdut teren în ultima săptămână, când a fost nevoit să rămână la Casa Albă după ieşirea din spital şi nu a putut participa la acţiuni pentru strângerea de fonduri şi întâlniri cu alegătorii. Prin revenirea pe teren, el ar putea arăta electoratului că este suficient de sănătos pentru a-şi face campanie şi pentru a guverna Statele Unite.

Administraţia de la Washington a fost criticată pentru modul în care a gestionat epidemia de coronavirus şi pentru lipsa de stricteţe faţă de portul măştii şi distanţarea socială în interiorul Casei Albe. De asemenea, mesajele preşedinţiei privind starea de sănătate a lui Trump au fost uneori confuze în ultimele zile.

Medicul preşedintelui, Sean Conley, a afirmat într-o notă publicată joi că Trump şi-a încheiat tratamentul pentru COVID-19 şi este într-o stare stabilă după externarea de la Walter Reed, fiind apt să îşi reia angajamentele publice începând de sâmbătă.

‘Sunt în curs analize medicale care vor asigura că la ieşirea preşedintelui acesta nu va putea transmite virusul’, a arătat McEnany, adăugând că Conley va reveni mai târziu cu detalii. ‘Nu va ieşi dacă poate transmite virusul’, a precizat purtătoarea de cuvânt.

McEnany şi managerul de campanie al preşedintelui, Bill Stepien, sunt printre colaboratorii apropiaţi ai lui Trump testaţi pozitiv la coronavirus în ultima săptămână.

Preşedintele va putea fi evaluat de public şi în direct, la televiziune, în timpul unui interviu pe care urmează să îl acorde vineri seara Fox News – primul după ce a fost diagnosticat cu coronavirus. Canalul TV a anunţat că în timpul emisiunii Trump va fi consultat de medicul Marc Siegel.

Vezi și : Israelul este PÂRJOLIT de mai multe incendii de vegetație (VIDEO). Zeci de locuințe au fost evacuate în grabă!

Casa Albă nu a anunţat încă rezultatul ultimului test, pe care preşedintele anunţase joi seara că urma să şi-l facă vineri. Într-un dialog cu moderatorul Sean Hannity de la Fox, Trump a părut răguşit, iar uneori a făcut pauze şi şi-a dres vocea, dar a insistat că se simte bine.

Conform recomandărilor centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA, persoanele bolnave grav de COVID-19 trebuie să rămână la domiciliu până la 20 de zile de la data apariţiei primelor simptome.

Trump nu a mai apărut în public de când s-a externat. El a lucrat miercuri în Biroul Oval, iar conform Casei Albe oficialii cu care a intrat în contact, cum ar fi şeful de personal Mark Meadows, au purtat echipament individual de protecţie.

Organizaţiile de campanie ale lui Trump şi Biden s-au confruntat joi pe tema unei dezbateri televizate între cei doi candidaţi, programată pe 15 octombrie. Comisia independentă pentru dezbateri anunţase că dialogul în direct va avea loc sub forma unei videoconferinţe, însă Trump a făcut cunoscut că nu va ‘pierde vremea’ cu un astfel de eveniment virtual. Cu toate acestea, el urma să fie vineri gazda unei întâlniri virtuale cu alegătorii, prin intermediul programului de radio al moderatorului Rush Limbaugh, de orientare conservatoare.

Biden şi-a continuat campania electorală şi în timpul absenţei de pe teren a lui Trump. Avantajul democratului în sondaje este însă mai mic decât la scară naţională în unele state disputate, care ar putea decide rezultatul alegerilor.