DISTRIBUIȚI
U.S. President Donald Trump waits for reporters to leave the room after speaking about his summit with Russia's President Putin during a meeting with members of the U.S. Congress at the White House in Washington, July 17, 2018. REUTERS/Leah Millis

Preşedintele SUA, Donald Trump, intenţionează să îl înlocuiască pe Dan Coats din funcţia de director al Comunităţii serviciilor de informaţii americane, afirmă surse politice de la Washington citate de site-ul Axios.com, scrie mediafax.

Conform surselor citate, Donald Trump nu a stabilit încă momentul când îl va destitui pe Dan Coats, dar discuţiile pe această temă durează de câteva luni.


Citește și : Suedia nu va ratifica Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare

În urmă cu o săptămână, preşedintele SUA a sugerat că decizia va fi luată „curând”, a declarat unul dintre oficialii citaţi de site-ul Axios.com.

Conform altui oficial, Donald Trump ar vrea desfiinţarea funcţiei de director al Comunităţii serviciilor de informaţii, deoarece o consideră birocratică, dar, întrucât acest lucru nu este posibil, preşedintele vrea „diminuarea atribuţiilor” acestui post.

„Este momentul unei schimbări. Dan Coats este un om extraordinar, dar preşedintele nu îl mai ascultă”, a afirmat, sub protecţia anonimatului, un oficial guvernamental american.

Citește și : Viktor Orban cere ca finanţarea UE pentru ONG-urile care-i ajută pe migranți să înceteze

Casa Albă a transmis că, „deocamdată, nu există niciun anunţ referitor la schimbări de personal”.

Dan Coats l-a deranjat pe Donald Trump de mai multe ori prin declaraţii publice. În 2018, Dan Coats a criticat, într-un interviu acordat NBC, presupusa relaţie apropiată pe care Donald Trump o are cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. În urmă cu câteva luni, Dan Coats a declarat în Senatul SUA că este improbabil ca regimul din Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare, deşi Donald Trump susţine că înregistrează progrese în dialogul cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un.

Directorul Comunităţii serviciilor de informaţii americane îi este subordonat direct preşedintelui şi are rolul coordonării tuturor agenţiilor secrete din SUA.

Dan Coats a transmis următorul comunicat: „Mă concentrez pe activitate, este frustrant să tot fiu rugat să răspund la informaţii transmise de surse anonime şi la zvonuri lipsite de fundament, uneori false, care subminează activitatea esenţială a comunităţii de informaţii şi relaţia acesteia cu preşedintele”.