DISTRIBUIȚI

Preşedintele SUA, Donald Trump, le-a spus în repetate rânduri oficialilor de la Casa Albă că ar dori să retragă Statele Unite din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), informează vineri site-ul de ştiri Axios preluat de Reuters, conform agerpres.

Potrivit Axios, una dintre persoane care a discutat acest subiect cu Trump susţine că preşedintele SUA le spune în mod frecvent consilierilor săi: „nu ştiu de ce suntem membri? OMC este concepută astfel încât restul lumii să înşele SUA”.


Citeşte şi: Baie de sânge în campania electorală din Mexic. 133 de politicieni au fost ucişi

Axios subliniază însă că orice retragere din OMC ar avea nevoie de o rezoluţie a Congresului SUA şi este puţin probabil ca Donald Trump să convingă Congresul să îi satisfacă dorinţa.

„Surse din apropierea situaţiei susţin că administraţia Trump va căuta să analizeze diferite modalităţi prin care SUA să răspundă la ceea ce consilierii lui Trump consideră că este un tratament incorect şi dezechilibrat în limitele OMC”, susţine Axios.

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.

OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971. 

Citeşte şi: Carina Ţurcan rămâne închisă la Lefortovo, fiind acuzată de spionaj