DISTRIBUIȚI
NDTV.com

Viitoarele clădiri federale americane vor trebui să fie „frumoase”, construite de preferinţă în stilul greco-roman clasic, a ordonat luni prin decret preşedintele în exerciţiu, Donald Trump, cu o lună înainte de încheierea mandatului său, notează AFP, potrivit agerpres.

Decretul prezidenţial care vizează să promoveze „o magnifică arhitectură cetăţenească federală” menţionează că stilul „clasic” şi alte stiluri arhitecturale „tradiţionale” vor trebui „privilegiate, în loc să fie descurajate” în construcţia de noi clădiri federale.


Citeşte şi: Două mari companii aeriene cer teste COVID pasagerilor care vor să ajungă din UK la New York

Este stilul celor mai celebre monumente ale capitalei americane, cum este Casa Albă, Capitoliul unde se află sediul Congresului sau Lincoln Memorial.

Guvernul american „în bună parte s-a oprit să mai ridice clădiri frumoase”, subliniază documentul, criticând „amestecul disparat” de construcţii publice observabil la Washington, mai ales cele care au o vechime de cel mult 70 de ani.

În prima sa versiune, decretul prevedea interdicţia de a se construi clădiri cu un alt stil arhitectural decât stilul greco-roman, provocând iritare în rândul unor asociaţii de arhitecţi.

Deşi mai flexibilă, iniţiativa a fost aspru criticată de Institutul American al Arhitecţilor care şi-a exprimat „consternarea”.

Citeşte şi: Joe Biden a fost vaccinat LIVE la televiziune

„Locuitorii ar trebui să aibă dreptul şi datoria de a decide ei înşişi în legătură cu stilul arhitectural care corespunde cel mai bine nevoilor lor”, a afirmat directorul organizaţiei, Robert Ivy, într-un comunicat.

Donald Trump, promotor imobiliar înainte de a deveni preşedintele Statelor Unite, s-a făcut cunoscut, totuşi, prin construcţia de clădiri moderne din sticlă, oţel şi multe mulaje aurii.