DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump nu a exclus vineri posibilitatea ca talibanii să preia puterea după retragerea forţelor americane din Afganistan, potrivit AFP, scrie agerpres.

‘Nu ar trebui să se întâmple aşa, dar este o posibilitate’, a spus el.


Vorbind de la Casa Albă, Donald Trump a declarat că ţările trebuie să-şi ia destinele „în propriile mâini”, apreciind că, în cele din urmă, guvernul afgan va trebui să-şi asigure singur propria securitate.

Citește și : Bilanţul epidemiei Covid-19 a ajuns la 9 morţi în Franța

‘Nu putem sta acolo încă 20 de ani, nu poţi ţine pe cineva de mână la infinit’, a insistat el.

SUA şi talibanii au semnat sâmbăta trecută un acord la Doha care deschide calea spre o retragere completă a trupelor străine din Afganistan în termen de 14 luni, cu condiţia ca talibanii să-şi respecte angajamentele în materie de combatere a terorismului şi ca dialogul interafgan să progreseze.

După o săptămână de ‘reducere a violenţei’ în general respectată, care a fost impusă de Washington ca o condiţie prealabilă la acordul de sâmbăta trecută, talibanii şi-au reluat atacurile împotriva forţelor afgane.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a calificat joi această ‘recrudescenţă’ a violenţelor drept ‘inacceptabilă’.

Această deteriorare a situaţiei provoacă temeri cu privire la negocierile de pace directe şi, fără precedent, destinate să înceapă la 10 martie între insurgenţi şi guvernul afgan.

‘Violenţa trebuie redusă imediat pentru ca procesul de pace să poată merge mai departe’, a spus Pompeo.

Citește și : Încă 17 iranieni au murit de coronavirus. În total sunt 124 de decese!

Cel puţin 29 de persoane, între care femei, au fost ucise şi alte 61 rănite într-un atac împotriva unui miting politic în vestul capitalei Kabul, potrivit Ministerului afgan de Interne, primul de acest gen la Kabul după acordul încheiat de talibani şi SUA.

Talibanii au respins responsabilitatea pentru atac, ceea ce subliniază nivelul de insecuritate cu care se confruntă Afganistanul, în timp ce SUA s-au angajat, la 29 februarie, în Qatar, că toate forţele străine se vor retrage din ţară în termen de 14 luni, în schimbul garanţiilor din partea talibanilor.