DISTRIBUIȚI
CNN

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a susţinut marţi că nu l-a întrebat niciodată pe omologul său rus, Vladimir Putin, dacă sunt adevărate informaţiile despre recompense oferite de Rusia pentru uciderea de militari americani din Afganistan, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Nu am discutat niciodată asta cu el’, a declarat liderul de la Casa Albă într-un interviu acordat pentru seria de documentare Axios difuzată de reţeaua HBO.


Citește și: Omul de legătură între Washington și Berlin vorbește despre retragerea trupelor americane din Germania

Trump a afirmat că a aflat despre subiect abia la sfârşitul lui iunie, când a apărut în presă, nefiind informat anterior. El a pus la îndoială ştirile respective, sugerând că ar putea fi false.

Întrebat de ce nu i-a pus problema direct lui Putin la ultima convorbire cu acesta, joia trecută, Trump a arătat că ‘a fost o convorbire telefonică pentru a discuta alte lucruri şi sincer este o chestiune despre care mulţi au spus că ţine de ştirile false’.

Scepticismul preşedintelui republican, care candidează pentru realegere în noiembrie, este contrazis de surse din SUA şi Europa şi de includerea informaţiilor despre recompense într-un raport al CIA (Central Intelligence Agency, Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) din mai. Democraţii din Congresul american l-au acuzat pe Trump că nu ia în serios informaţiile serviciilor secrete referitoare la moartea unor soldaţi.

Citește și: Parlamentul Turciei APROBĂ controlul asupra Twitter şi Facebook

Casa Albă nu a comentat direct informaţiile respective şi nu a negat că au fost incluse în informările scrise pentru preşedinte, ci doar a încercat să justifice reacţia administraţiei prezidenţiale. Consilierul pentru securitate naţională Robert O’Brien a declarat că Trump nu a fost informat verbal deoarece reprezentantul CIA care i-a raportat a ajuns la concluzia că ştirile nu sunt confirmate din alte surse.

Interviul lui Trump va fi difuzat integral abia luni; miercuri au fost prezentate doar extrase.