DISTRIBUIȚI
AP

Președintele american Donald Trump l-a nominalizat pe conservatorul Brett Kavanaugh să ocupe un post de judecător la Curtea Supremă a SUA, însă aprobarea acestei nominalizări ar putea să fie dificilă în condițiile în care republicanii au o majoritate fragilă în Senat.

Kavanaugh, 53 de ani, îl va înlocui pe Anthony M. Kennedy, care și-a anunțat retragerea începând de la finalul lunii iulie, relatează mediafax.


Citește și: Inundațiile catastrofale din Japonia au provocat moartea a 141 de oameni – FOTO/VIDEO

„Nu este nimeni în America mai calificat pentru această poziție și nimeni care să merite mai mult”, a declarat Trump, care a îndemnat republicanii și democrații să confirme nominalizarea lui Kavanaugh, despre care a spus că este un „judecător al judecătorilor”.

Pe de altă parte, Chuck Schumer, liderul democraților din Senat, a denunțat nominalizarea lui Kavanaugh, afirmând că acesta este reprezentantul grupurilor de influență de dreapta care încearcă să erodeze dreptul la avort, libertățile și asistența medicală de care beneficiază milioane de americani.

„Prin selectarea judecătorului Brett Kavanaugh pentru Curtea Supremă, președintele Trump a pus pe eșafod drepturile reproductive și libertățile și asistența medicală a milioane de americani”, a afirmat senatorul american.

După nominalizarea, Kavanaugh și-a prezentat pe scurt viziunea sa privind rolul unui judecător.

Citește și: Prin anularea exercițiilor militare din Coreea de Sud, Pentagonul a economisit 14 milioane de dolari

„Un judecător trebuie să fie independent și trebuie să interpreteze legea, nu să facă legea, trebuie să interpreteze reglementările aș cum sunt ele întocmite și trebuie să interpreteze constituția așa cum a fost ea scrisă, ținând cont de istorie, tradiții și precedente”, a explicat judecătorul nominalizat.

Senatul american va decide dacă aprobă sau respinge nominalizările pentru Curtea Supremă.