DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump a apreciat vineri că ”nu există nicio presiune” pentru a soluţiona tensiunile dintre SUA şi Iran care au creat îngrijorări privind o escaladare a acestora în regiunea Golfului, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Avem mult timp. Nu este nimic urgent, au timp”, a declarat Trump, după o serie de incidente şi schimburi de replici dure între Teheran şi Washington. ”Să sperăm că se va aranja. Dacă acest lucru se rezolvă, cu atât mai bine, altfel veţi auzi despre asta”, a adăugat preşedintele american, la sosirea la Osaka, în Japonia, unde participă la summitul G20.


Citeşte şi: Prima zi a summitului G20 la Osaka

Aceste cuvinte de detensionare contrastează cu tonul belicos adoptat de liderul de la Casa Albă în ultimele zile, notează AFP.

Şeful statului american a evocat miercuri posibilitatea unui război de scurtă durată împotriva Teheranului. „Suntem într-o poziţie foarte puternică şi aceasta nu va dura prea mult, vă pot spune. Şi nu vorbesc despre trupe la sol”, a menţionat el.

Ideea unui „război de scurtă durată cu Iranul este o iluzie”, a reacţionat ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif într-un mesaj pe Twitter destinat, potrivit lui, să corecteze unele „idei greşite” ale preşedintelui american care „ameninţă pacea”.

Citeşte şi: Trump şi Putin nu se feresc să-şi afişeze relaţiile amicale – VIDEO

Criza pe termen lung care caracterizează de 40 de ani relaţiile dintre Statele Unite şi Iran cunoaşte de aproximativ două luni o recrudescenţă ameninţând cu atât mai mult supravieţuirea acordului nuclear internaţional din care SUA s-au retras în 2018.