DISTRIBUIȚI
axios

Preşedintele american, Donald Trump, a criticat Canada pentru ritmul lent al discuţiilor privind NAFTA şi a refuzat o discuţie cu prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, scrie The Guardian, potrivit news.ro.

O purtătoare de cuvânt a prim-ministrului a negat că Trudeau ar fi cerut o astfel de întâlnire.


Citeşte şi: Doi agenţi Interpol au fost împuşcaţi mortal în Mexic

Situaţia tensionată pune sub semnul întrebării viitorul Acordului Nord American privind Piaţa Liberă de Schimb, între SUA, Canada şi Mexic.

Trump, care doreşte schimbări majore aduse acordului, a semnat deja un acord separat cu Mexicul şi ameninţă că nu va include şi Canada dacă Ottawa nu va semna acest acord.

La o conferinţă de presă de la New York, Trump a declarat că a refuzat o cerere de întâlnire de la Trudeau: „Am refuzat pentru că tarifele lui sunt prea mari şi nu pare că doreşte să progresăm şi i-am spus să uite de întâlnire. Sincer, ne gândim să taxăm maşinile care vin din Canada”.

O purtătoare de cuvânt a lui Trudeau, Chantal Gagnon, a declarat: „Nu a fost cerută nicio întâlnire. Nu avem alte comentarii”.

Citeşte şi: Un chinez, care a ucis nouă elevi, a fost executat

„Suntem foarte nefericiţi cu negocierile şi cu stilul de negociere al Canadei. Nu ne place de reprezentantul lor foarte mult”, a declarat Trump, aparent făcând referire la ministrul de Externe al Canadei, Chrystia Freeland.

Relaţiile dintre Canada şi SUA sunt tensionate de când Trump a părăsit un summit G7 din Canada şi l-a acuzat apoi pe Trudeau că este „necinstit şi slab”.

„Vom continua să lucrăm cât este nevoie pentru a ajunge la un acord bun pentru Canada”, a declarat Trudeau.