DISTRIBUIȚI
RT.com

Preşedintele american Donald Trump a felicitat-o joi pe Angela Merkel pentru obţinerea celui de-al patrulea mandat de cancelar în alegerile parlamentare de duminică, într-o convorbire la telefon în care au discutat de asemenea despre acordul în domeniul nuclear cu Iranul şi criza nord-coreeană a anunţat Casa Albă, relatează Reuters şi DPA preluată de news.ro

Trump ”a subliniat relaţiile profunde care leagă (cele două) ţări, eforturile comune de a promova pacea şi prosperitatea şi angajamentul Statelor Unite faţă de îndelungata şi puternica lor alianţă cu cu Guvernul şi poporul german”, arată Casa Albă într-un comunicat.


Cei doi lideri au discutat de asemenea despre acordul în domeniul nuclear cu Iranul şi ”cum să contracareze activităţile maligne ale Iranului în Orientul Mijlociu”, dar şi despre ”importanţa dezarmării nucleare a Peninsulei Coreea”, se arată în comunicat.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, anunţa în cursul săptămânii că Trump şi Merkel lucrau să stabilească o convorbire telefonică şi că au discutat săptămâna trecută înainte de alegerile parlamentare germane.

Trump are o relaţie dificilă cu Merkel, pe care a criticat-o din cauza modului în care a gestionat criza refugiaţilor, comerţul şi alte subiecte. Ea l-a criticat la rândul ei, mai subtil, din cauza politicii sale ”America First”.

Retorica miliardarului republican cu privire la ”America prima” şi decizia sa de a-şi retrage ţara din Acordul de la Paris a iritatat establishmentul german. El a denunţat de asemenea un deficit comercial între Statele Unite şi Germania şi a catalogat politica lui Merkel în domeniul migraţiiei drept o ”greşeală catastrofală”.

În iulie, Trump a lăudat-o însă pe gazda summitului G20 pentru succesul reuniunii, la Hamburg, şi i-a lăudat leadershipul, în pofida faptului că ea a rămas fermă pe poziţii contrare cu privire la liberul schimb şi modificările climatice.

”Eşti uimitoare şi ai făcut o treabă incredibilă”, i-a spus Trump lui Merkel la un summit pe tema drepturilor femeilor. ”Leadershipul tău este incredibil şi absolut inspiră”.