DISTRIBUIȚI
newstread.com

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat duminică la prânz că Kim Jing Un vrea „într-adevăr” să aibă o întâlnire cu el, în contextul în care el i-a lansat o invitaţie liderului nord-coreean să i se alăture în cursul zilei la frontiera dintre cele două Corei, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Vom vedea. El vrea într-adevăr”, a declarat preşedintele Statelor Unite într-un discurs la Seul în faţa unor responsabili de întreprindere, fără să precizeze dacă liderul nord-coreean a acceptat oficial invitaţia de a veni în cursul după-amiezii „să-i strângă mâna” în Zona Demilitarizată (DMZ) care separă cele două state coreene.


Citește și : FMI cere Letoniei să adopte măsuri împotriva spălării banilor

„Cred că înţeleg că (nord-coreenii) doresc o întâlnire”, a declarat şeful administraţiei de la Washington.

El a precizat că preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, îl va însoţi oricum la frontieră.

Sâmbătă, Donald Trump i-a lansat o invitaţie în ultimul moment liderului nord-coreean, propunându-i să vină să îi spună „bună ziua” la această ultimă frontieră din perioada Războiului Rece.

Întâlnirea ar fi al treilea summit în aproximativ un an între cei doi, după strângerea de mână istorică de la Singapore, din iunie 2018.

Relaţia lor întâmpină probleme din cauza denuclearizării Coreii de Nord. Washingtonul cere ca Phenianul să renunţe definitiv la programul său nuclear, în timp ce regimul comunist reclamă în prealabil ridicarea sancţiunilor internaţionale care îl vizează.

Citește și : Trump : SUA nu vor impune noi taxe pe produsele importate din China

Sâmbătă, un înalt responsabil nord-coreean a considerat propunerea preşedintelui american „foarte interesantă”, dar a subliniat că nu a primit o invitaţie oficială din partea Washingtonului înainte de a confirma o eventuală întâlnire cu Kim Jong Un.

Într-un mesaj pe Twitter difuzat duminică dimineaţă, Donald Trump a confirmat vizita sa în Zona Demilitarizată, dar fără să menţioneze numele lui Kim Jong Un.