DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump a prezentat joi primele elemente ale planurilor sale de reformă a sănătăţii, despre care vorbeşte de mai multe luni, transmite dpa, potrivit agerpres.

Cu toate acestea, preşedintele a oferit foarte puţine detalii despre cum ar putea fi aceasta implementată.


Citește și: În plin scandal cu Turcia, Grecia îl primește în vizită pe Mike Pompeo

O problemă centrală în dezbaterile privind sistemul de sănătate american priveşte posibilitatea ca o persoană să obţină asigurare medicală chiar dacă are boli preexistente.

Această posibilitate a devenit lege prin reformele întreprinse sub predecesorul lui Trump, Barack Obama. Administraţia actuală încearcă însă să anuleze întregul pachet de reforme ‘Obamacare’, situaţie în care protecţia persoanelor cu afecţiuni preexistente va fi afectată.

După decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg de la Curtea Supremă, un astfel de rezultat devine tot mai probabil.

Preşedintele Trump a semnat acum un ordin executiv ce declară garanţii pentru persoanele cu boli preexistente că vor fi incluse în politica guvernamentală. Rămâne însă neclar cum se va transpune aceasta în viaţa de zi cu zi după o potenţială încetare a ‘Obamacare’.

Donald Trump a spus că nu va promulga nicio lege care nu conţine garanţii pentru aceste persoane.

Citește și: Moscova respinge sancțiunile americane impuse Iranului

El a descris ca insuficientă protecţia oferită acestor pacienţi în reforma lui Obama, pe care contracandidatul său la Casa Albă, democratul Joe Biden, vicepreşedinte în mandatele lui Obama, o susţine în continuare.

Trump a mai anunţat că, în săptămânile următoare, 33 milioane de persoane asigurate prin programul Medicare – prin care sunt asiguraţi mai ales vârstnici – vor primi prin poştă carduri cu câte 200 de dolari cu care să achite medicamente cu reţetă.