DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump a ironizat pe Twitter pe tema încălzirii climatice, în timp ce Statele Unite sunt afectate de un val de frig extrem, cu temperaturi de până la -40 grade Celsius, notează vineri AFP, potrivit agerpres.

‘În Est, ar putea fi ajunul de an nou CEL MAI FRIGUROS înregistrat vreodată. Poate că ne-ar fi de folos puţin din acea Încălzire Climatică pentru care Ţara noastră, dar nu alte ţări, se pregătea să plătească TRILIOANE DE DOLARI pentru a se proteja de ea. Înfofoliţi-vă!’, a scris Trump.


Tweet-ul preşedintelui a declanşat o avalanşă de reacţii ale unor internauţi şi oameni de ştiinţă, care au încercat să-i explice lui Trump ce înseamnă încălzirea climatică.

‘Schimbarea climatică este foarte reală chiar dacă acum e frig în exteriorul Trump Tower’, a replicat pe Twitter directorul Academiei de Ştiinţe din California, Jon Foley. ‘Tot aşa, există încă foamete în lume, chiar dacă tocmai aţi mâncat un Big Mac’, a adăugat Foley.

Citeşte şi: Incendiu devastator în New York. Cel puţin 12 oameni au murit

‘În 2017 au fost cam trei recorduri de căldură în SUA pentru fiecare record record de frig’, a amintit reprezentanta democrată din statul Washington, Pramila Jayapal. ‘Starea vremii nu este acelaşi lucru cu clima. Preşedintele ar trebui să poată să înţeleagă asta. Nu e dificil’, a notat ea.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei (OMM), 2017 ar urma să fie anul cel mai călduros înregistrat vreodată.

Donald Trump s-a arătat întotdeauna sceptic faţă de schimbările climatice, vorbind chiar, înainte de a deveni preşedinte, despre ‘o invenţie’ a Chinei. După instalarea la Casa Albă, el a retras SUA din acordul de la Paris referitor la schimbările climatice, considerând că acesta distruge locuri de muncă în industrie.

Recent, administraţia sa a retras modificările climatice de pe lista ‘ameninţărilor’ pentru securitatea Statelor Unite şi a relansat exploatarea cărbunelui şi a rezervelor de gaz de şist în zone federale protejate.