DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că invitarea Rusiei la viitorul summit G7 este o chestiune „de bun simţ”, informează AFP, potrivit agerpres.

Rusia a fost exclusă din ceea ce era pe atunci G8 în 2014 după anexarea Peninsulei Crimeea de la Ucraina, denunţată drept „ilegală” de Occident.


Citește și : Olanda intenţionează să sacrifice nurcile din fermele unde a pătruns coronavirusul

Potrivit preşedintelui american, este timpul ca ţările G7 (SUA, Regatul Unit, Germania, Franţa, Italia, Canada şi Japonia) să-l primească din nou pe preşedintele rus Vladimir Putin.

„Problema nu este ce a făcut el, problema este una de bun simţ”, a spus Donald Trump la Fox News Radio. „Aveţi un G7, el nu este acolo unde jumătate din reuniune este consacrată Rusiei. Dacă el ar fi acolo, ar fi mult mai uşor să fie rezolvate lucrurile”, a subliniat liderul american.

„Majoritatea subiectelor despre care vorbim îl vizează pe (Vladimir) Putin, pierdem din timpul nostru pentru că la sfârşitul reuniunii cineva trebuie să-l sune pe Putin. Cred că e mai bine ca el să fie în sală. (…) Problema nu este de a şti dacă el merită acest lucru sau nu, problema este una de bun simţ”, a insistat Trump.

Preşedintele Donald Trump a anunţat sâmbătă că amână până în septembrie summitul G7 programat să se desfăşoare la sfârşitul lunii iunie la reşedinţa prezidenţială de la Camp David, reuniune la care şi-a exprimat dorinţa de a invita de asemenea Australia, Rusia, Coreea de Sud şi India.

Citește și : Jumătate dintre israelieni susţin anexarea unor părţi din Cisiordania propusă de Trump (sondaj)

Premierul canadian Justin Trudeau a exclus orice participare a Rusiei la viitorul summit, subliniind că, de la anexarea Peninsulei Crimeea, ea a continuat „să sfideze norme şi reguli internaţionale”.

La rândul său, Uniunea Europeană a amintit că Donald Trump nu poate de unul singur să modifice formatul summitului.