DISTRIBUIȚI
Daily Express

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri trimiterea de „soldaţi înarmaţi” la frontiera cu Mexicul, după un incident cu militari mexicani, pe care i-a acuzat că ar fi potenţial complici ai traficanţilor de droguri, informează AFP, scrie Agerpres.

„Soldaţi mexicani au ameninţat recent cu armele lor soldaţi ai Gărzii noastre Naţionale, probabil într-o tactică de diversiune pentru traficanţii de droguri de la frontieră (…). Trimitem imediat soldaţi înarmaţi la frontieră”, a notat Trump pe contul său de Twiter.


Citește și : Doi dintre liderii ‘mişcării umbrelelor’ din 2014 din Hong Kong, condamnaţi la închisoare

El a acuzat Mexicul că „nu face practic nimic” pentru a-i aresta pe imigranţii ilegali şi a-i retrimite în ţările de origine.

Preşedintele american nu a precizat la ce eveniment a făcut referinţă, însă CNN a relatat despre un incident care a avut loc la 13 aprilie lângă Clint, în Texas, în timpul căruia vreo şase soldaţi mexicani au ameninţat cu arma doi soldaţi americani ce se aflau într-o maşină obişnuită şi l-au dezarmat pe unul dintre ei. Faptele s-ar fi petrecut de partea americană a frontierei.

Preşedintele SUA le reproşează mexicanilor că permit migranţilor originari din America Centrală – în principal din Honduras, Guatemala şi El Salvador – să le tranziteze teritoriul pentru a ajunge în Statele Unite. Din 2015, el reiterează că soluţia la afluxul de migranţi este construirea unui zid de frontieră, dar se confruntă cu scepticismul Congresului, astfel că Trump a trebuit să declare urgenţa naţională, o procedură excepţională, pentru a obţine miliardele de dolari necesare construcţiei zidului.

Citește și : Manfred Weber, aproape un anonim în rândul electoratului german