DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele american Donald Trump a vorbit, în mesajul de anul nou, despre realizările din timpul mandatului său, pe care le-a numit „victorii istorice”, în timp ce preşedintele ales Joe Biden şi-a exprimat încrederea că America va învinge criza sanitară, scrie news.ro .

Într-un mesaj video publicat pe Twitter, Trump a spus: „Trebuie să fim ţinuţi minte pentru ce a fost făcut”.


Citește și : Bilanţul armatei israeliene în 2020: 50 de ţinte lovite ‘împotriva frontului sirian’ şi 300 în Gaza

„În faţa celor mai mari provocări de anul acesta, americanii au arătat un curaj incredibil, putere, tenacitate şi împreună am obţinut victorii cu adevărat istorice”, şi-a început preşedintele discursul.

Trump, care trebuie să admită oficial pierderea alegerilor din noiembrie 2020 în faţa democratului, a revenit din Florida la Washington joi, cu o zi mai devreme decât era programat.

Diagnosticat în octombrie cu Covid-19, Trump a minimalizat frecvent gravitatea situaţiei şi răspunsul administraţiei lui la aceasta a fost criticat drept dezorganizat.

În remarcile sale, a subliniat că SUA au produs un vaccin împotriva Covid-19 în timp record şi că a prezis corect că acesta va fi disponibil până la finalul anului.
Din Delaware, Joe Biden a adus un omagiu lucrătorilor sanitari şi a încurajat oamenii să se vaccineze.

„Sunt absolut sigur, de-a dreptul încrezător că vom reveni şi vom reveni chiar mai puternici decât înainte”, a spus el în scurta apariţie alături de soţia lui, Jill Biden, la „Dick Clark’s New Year’s Rockin’ Eve with Ryan Seacrest 2021”, transmis de ABC.

Citește și : Franţa a efectuat peste trei milioane de teste pentru diagnosticarea coronavirusului în săptămâna Crăciunului

Biden, care urmează să fie învestit pe 20 ianuarie, a reiterat că dozele de vaccin trebuie să fie distribuite mai rapid.

Statele Unite au înregistrat, de la începutul pandemiei, peste 19,9 milioane de contaminări şi mai mult de 345.800 de decese asociate, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.