DISTRIBUIȚI
YourNewsWire

SUA au impus luni sancţiuni unilaterale foarte controversate pentru a întări presiunea asupra Iranului, chiar în momentul în care Organizaţia Naţiunilor Unite sărbătorea multilateralismul, relatează AFP, potrivit agerpres

În baza unui nou decret prezidenţial, Donald Trump a anunţat măsuri punitive împotriva a 27 persoane sau entităţi, oficial în numele respectării sancţiunilor ONU împotriva Teheranului, contestate totuşi de restul lumii.


Citește și : Negocierile de pace în Afganistan sunt în impas: Talibanii şi afganii sunt de acord că nu sunt de acord!

„Guvernul meu va utiliza toate mijloacele la dispoziţia sa pentru a bloca ambiţiile iraniene în materie de arme nucleare, balistice şi convenţionale”, a afirmat preşedintele SUA într-un comunicat.

Printre măsuri, anunţate în cadrul unei conferinţe de presă de patru miniştri şi doi înalţi responsabili, sancţiuni care vizează Ministerul iranian al Apărării, Organizaţia iraniană a energiei atomice şi chiar pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, acuzat că ajută Iranul „să ocolească embargoul ONU asupra armelor”.

Majoritatea acestor persoane şi entităţi se aflau deja pe alte liste negre americane, notează AFP.

Aceste anunţuri simbolice marchează însă o nouă escaladare din partea administraţiei Trump, întrucât ele vizează impunerea respectării unor sancţiuni ale ONU considerate imaginare atât de adversarii, cât şi de aliaţii Washingtonului.

SUA au anunţat practic în acest weekend că „toate sancţiunile ONU împotriva Republicii islamice Iran au revenit”, în urma unei proceduri contestate pe care chiar ele au declanşat-o.

Aceste sancţiuni au fost ridicate în virtutea acordului internaţional încheiat în 2015, atunci când Teheranul s-a angajat să nu dezvolte arma nucleară.

Însă preşedintele Trump, considerând insuficient acest text negociat de predecesorul său Barack Obama, a retras SUA din acord în 2018 şi imediat a reinstituit, înăsprind chiar, propriile sale sancţiuni bilaterale.

În prezent, într-o piruetă juridică, SUA invocă statutul lor de „participant” la acest acord pentru a restabili sancţiunile, fapt contestat de cvasitotalitatea celorlalţi membri ai Consiliului de securitate al ONU.

Pentru restul lumii deci, nu s-a întâmplat nimic în acest weekend, comentează France Presse.

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a minimalizat noile sancţiuni. „Nimic nou (…) SUA au pus deja toată presiunea de care erau capabile pe Iran” fără a reuşi să-i aducă pe iranieni „în genunchi”, a declarat el luni în cadrul unei conferinţe virtuale organizate de Council on Foreign Relations.

Europenii au estimat şi ei că manevra americană este „fără efect de drept”, chiar în momentul în care şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, făcea apel la ei „să aplice sancţiunile”.

„Măsurile noastre de astăzi sunt un avertisment care trebuie să fie auzit de lumea întreagă”, a spus el, contestând ideea unei „izolări” a SUA.

Citește și : Navalnîi spune că a fost trimis în Germania GOL-PUŞCĂ şi cere autorităţilor ruse să-i restituie hainele: ‘Sunt urme de Noviciok!’

În urmă în sondaje cu şase săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane, Donald Trump vrea să transforme într-o emblemă politica sa de fermitate împotriva tuturor.

Luni, în deschiderea summitului virtual care celebra 75 de ani de la înfiinţarea ONU, secretarul său general Antonio Guterres a acuzat „un deficit de soluţii multilaterale” faţă de prea multe „provocări multilaterale”.

„Nimeni nu vrea un guvern mondial, dar trebuie să lucrăm împreună pentru a ameliora guvernanţa mondială”, a adăugat el în contextul în care, potrivit experţilor, pandemia de COVID-19 a pus în lumină cu cruzime pierderea de eficienţă a sistemului multilateral în contextul celei mai grave crize de după Al Doilea Război Mondial.

În cursul acestui summit aniversar, lideri din circa 180 de ţări urmează să intervină cu discursuri video înregistrate în avans şi care nu trebuie să depăşească trei minute. Printre ei, chinezul Xi Jinping, turcul Recep Tayyip Erdogan, francezul Emmanuel Macron sau venezueleanul Nicolas Maduro.

Însă administraţia Trump nu a delegat decât un diplomat de rang secund, într-o nouă manifestare a dispreţului său pentru organizaţia mondială, notează AFP.

Preşedintele american ar urma totuşi să aibă o intervenţie marţi, atunci când aceiaşi lideri vor începe, timp de o săptămână, să se exprime în cadrul Adunării generale a ONU, desfăşurată tot în mediul virtual din cauza pandemiei, cu mesaje video înregistrate care nu trebuie să depăşească 15 minute.