DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

„Eşti grozav!”, i-a scris preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, lui Benjamin Netanyahu, într-o felicitare adresată acestuia luni cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani, care a coincis cu renunţarea din partea premierului israelian în exerciţiu la formarea unui nou guvern, transmite EFE, potrivit agerpres.

Trump, care a menţinut de la preluarea puterii o relaţie strânsă cu cel supranumit „Bibi”, i-a mulţumit prim-ministrului israelian pentru „conducerea puternică şi prietenia loială”.


Citește și: Turcia susține că nu mai este NEVOIE de reluarea ofensivei în Siria

„Mulţumesc prietenului meu preşedintele Trump pentru cuvintele sale călduroase de ziua mea. Alianţa noastră şi prietenia nu au fost niciodată mai puternice”, a răspuns la rândul său la felicitare Netanyahu, într-o postare publicată marţi pe contul său de Twitter.

În scrisoarea sa, liderul de la Casa Albă îl numeşte pe Netanyahu „unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi” ai săi şi apreciază că „niciodată nu a fost un moment mai productiv” în relaţiile dintre Statele Unite şi Israel.

Cu toate acestea, notează EFE, vântul nu suflă în în favoarea lui Netanyahu, care se află într-unul din momentele cele mai dificile din cariera sa politică după ce a eşuat în formarea guvernului, sarcină ce urmează să-i revină acum rivalului său Beny Gantz.

Trump a fost în aceşti ultimi ani protagonistul unor decizii controversate în legătură cu Israelul, care au rupt consensul internaţional, dar pe care Netanyahu le-a salutat.

Citește și: Donald Tusk recomandă statelor UE să accepte amânarea Brexitului

Printre acestea, recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, urmată de mutarea ambasadei SUA în Oraşul Sfânt, precum şi recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan.

De asemenea, este în aşteptare ca administraţia americană să prezinte un plan de pace pentru israelieni şi palestinieni, care până acum a fost amânat în aşteptarea deblocării situaţiei politice din Israel.