DISTRIBUIȚI
Sputnik

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat duminică, în cadrul summit-ului G7 de la Biarritz, Franța, că ia în calcul posibilitatea de a-l invita pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, la următorul summit al organizației, care va avea loc în 2020 în SUA, potrivit Bloomberg și TASS, potrivit mediafax.

Trump declarase săptămâna trecută că susține ideea revenirii la formatul G8 prin readmiterea Rusiei în organizație. „Cred că este potrivit ca Rusia să facă parte din grup. Deci cu siguranță văd posibilă revenirea la G8. Iar dacă cineva ar face această mișcare, sunt cu siguranță dispus să mă gândesc la asta”, a spus liderul de la Casa Albă.


Citește și : Macron şi Trump, prânz tête-à-tête la Biarritz

Rusia a fost exclusă în 2014 din G8 din cauza anexării Peninsulei Crimeea și a implicării Kremlinului în războiul civil din Ucraina.

Marea Britanie, Germania, Franța și Canada s-au opus în repetate rânduri revenirii la formatul G8 până când Vladimir Putin nu va face concesii în ceea ce privește situația din Ucraina.

Preşedintele în funcţie al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat sâmbătă că există mai multe motive pentru care Rusia nu poate fi acceptată din nou în Grupul ţărilor puternic industrializate.

„În urmă cu un an, în Canada, Donald Trump a sugerat reinvitarea Rusiei în G7, afirmând că anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia a fost parțial justificată și că trebuie să acceptăm acest lucru. Sub nicio formă nu putem fi de acord cu această logică”, a declarat Tusk.

Citește și : Tusk consideră că există motive suplimentare pentru a nu invita Rusia la reuniunile G7

Summitul Grupului ţărilor puternic industrializate se desfășoară în perioada 24-26 august în staţiunea Biarritz, situată în sud-vestul Franţei. Uniunea Europeană este reprezentată de Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, la reuniunea cu liderii ţărilor din G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.