DISTRIBUIȚI
NDTV.com

Preşedintele american Donald Trump a făcut marţi o remarcă mai puţin obişnuită despre Arabia Saudită, unul dintre principalii aliaţi ai SUA, spunând că l-a avertizat pe Regele Salman al Arabiei Saudite că nu ar rezista la putere nici „două săptămâni” fără sprijinul armatei americane, relatează miercuri Reuters, potrivit agerpres.

„Noi protejăm Arabia Saudită. Veţi spune că ei sunt bogaţi. Iar eu îl iubesc pe rege, pe Regele Salman. Însă i-am spus ‘Rege – noi te protejăm – n-ai putea să fii acolo mai mult două săptămâni fără noi – tu trebuie să plăteşti pentru armata ta'”, a spus Trump la un miting de susţinere în Southaven, statul Mississippi. Trump nu a precizat când i-a spus asta regelui saudit.


Citeşte şi: Două pachete cu ricină au fost trimise la Pentagon. Un alt colet suspect îl avea ca destinatar pe Donald Trump

În pofida afirmaţiilor sale, administraţia Trump are o relaţie apropiată cu Arabia Saudită, pe care o consideră un scut împotriva ambiţiilor Iranului din regiune. Prima oprire a lui Trump în turneul său internaţional de anul trecut în calitate de preşedinte al SUA a fost Arabia Saudită.

În discursul rostit la Adunarea Generală a ONU de la New York, Donald Trump a afirmat că membrii OPEC, din care face parte şi Arabia Saudită, „jecmănesc ca de obicei restul lumii”.

Citeşte şi: După ce a fost devastată de cutremure şi tsunami, pe insula Sulawesi a erupt un vulcan

„Noi apărăm multe dintre aceste naţiuni pentru nimic şi apoi ei profită de noi, oferindu-ne preţuri ridicate la petrol. Nu e bine. Noi dorim ca ei să renunţe la creşterea preţurilor, vrem ca ei să înceapă să scadă preţurile”, a mai spus Trump.