DISTRIBUIȚI
FBI.gov

Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a scris personal omologului său sirian, Bashar Al-Assad, căruia Washingtonul îi contestă legitimitatea, în legătură cu situaţia jurnalistului american Austin Tice, răpit în Siria în urmă cu opt ani, a anunţat vineri secretarul de stat american Mike Pompeo, relatează AFP, scrie agerpres.

„Guvernul american a încercat în mod repetat să comunice cu responsabili sirieni pentru a obţine eliberarea lui Austin. Preşedintele Trump i-a scris lui Bashar Al-Assad în martie pentru a propune un dialog direct”, a declarat şeful diplomaţiei SUA, într-un comunicat difuzat la împlinirea a opt ani de la dispariţia jurnalistului.


Citește și : Cel puţin 9 țări UE susțin noi sancţiuni împotriva Belarusului! Ungaria se mai gândește

Trump a afirmat în martie că SUA le-au „scris o scrisoare” autorităţilor de la Damasc, fără a preciza că este vorba de o scrisoare personală pentru preşedintele Assad, căruia Washingtonul îi cere să renunţe la putere.

Austin Tice, ziarist independent care lucra pentru grupul McClatchy, Washington Post, CBS, Agence France Presse şi alte media, a fost răpit la 14 august 2012, în apropiere de Damasc, şi de atunci nu se cunosc prea multe detalii despre ce s-a întâmplat cu el. În martie, Trump a spus că nu ştie dacă Tice – care în momentul răpirii avea 31 de ani – mai este în viaţă.

Acum un an, guvernul american a estimat că acesta mai trăieşte, iar în ianuarie mama sa Debra Tice a indicat că are informaţii „credibile” în acest sens, fără alte precizări.

Citește și : Șeful Bisericii ortodoxe intervine în situația tensionată din Belarus! Mesajul direct transmis lui Lukaşenko

Jurnalistul a apărut în septembrie 2012 într-o înregistrare video, legat la ochi.

Nu se ştie nici de cine anume a fost răpit – de militanţi radicali, de autorităţile siriene sau de alte entităţi. În 2018, autorităţile federale american au anunţat că oferă o recompensă de un milion de dolari pentru informaţii ce pot contribui la găsirea lui.