DISTRIBUIȚI
VOA News

Preşedintele american Donald Trump i-a ”mulţumit” sâmbătă omologului său turc Recep Tayyip Erdogan ”pentru ajutorul” dat după eliberarea pastorului american Andrew Brunson după o lungă detenţie în Turcia, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Pastorul Brunson, care se află în zbor spre Washington, ”va fi alături de mine în Biroul Oval al Casei Albe la 14:30 (18:30 GMT) în această după-amiază. Este un mare creştin care a trecut printr-o experienţă atât de dificilă”, a scris Trump pe Twitter.


Citește și : Abuzuri sexuale în Chile: Papa Francisc a caterisit doi episcopi chilieni

Liderul american a precizat că nu a existat nicio înţelegere între Washington şi Ankara pentru ridicarea sancţiunilor americane contra Turciei în schimbul eliberării pastorului Andrew Brunson.

Un tribunal turc a ordonat vineri eliberarea din arestul la domiciliu a pastorului american Andrew Brunson, aflat în centrul unui scandal diplomatic între Ankara şi Washington.

De asemenea, instanţa de judecată l-a condamnat pe Brunson la trei ani şi 45 de zile de închisoare pentru acuzaţii de terorism, însă a făcut cunoscut că pastorul american nu va ispăşi sentinţa pentru că s-a aflat deja în detenţie din octombrie 2016.

Pastorul în vârstă de 50 de ani, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în decembrie 2016. El a fost acuzat de legături cu mişcarea lui Fethullah Gulen, un cleric musulman care trăieşte în exil în SUA şi pe care Turcia îl consideră a fi principalul vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. De asemenea, Andrew Brunson a fost acuzat de colaborare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formaţiune scoasă în afara legii în Turcia.

Citește și : Jihadiştii îşi continuă atacurile în ultimul lor fief din estul Siriei (OSDO)

Detenţia şi apoi arestul la domiciliu în cazul pastorului Brunson au provocat o criză gravă între Ankara şi Washington. Preşedintele american Donald Trump, înfuriat de detenţia lui Andrew Brunson, a autorizat în august dublarea taxelor vamale la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia. Ankara a ripostat sporind la rândul ei taxele vamale la importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA.