DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele american, Donald Trump, a dat asigurări joi că Hong Kong-ul, un centru financiar internaţional, „va cunoaşte o coborâre în infern” sub autoritatea Chinei, relatează AFP, scrie agerpres.

„Hong Kong nu va putea să prospere niciodată cu o Chină atât de opusă miilor de spirite care i-au dat formă, cu o Chină la comandă”, a afirmat preşedintele american.


Citește și : Preşedintele Turciei îl acuză pe Macron de intenţii coloniale în Liban: ‘Noi nu ne ducem să facem poze!’

„Pieţele din Hong Kong vor cunoaşte o coborâre în infern. Nimeni nu va face aici afaceri”, a mai spus el în cadrul unui interviu pentru Fox Business News.

SUA au pus capăt la 14 iulie regimului preferenţial acordat de Washington Hong Kong-ului, după impunerea de către China, la sfârşitul lui iunie, a unei legi draconice privind securitatea naţională în regiunea autonomă specială.

Preşedintele american a explicat la Fox Business că încheierea acestui tratament preferenţial va face ca Hong Kong-ul să-şi piardă atractivitatea comercială.

SUA şi Hong Kong aveau o relaţie comercială privilegiată reprezentând „sume mari”, a subliniat miliardarul republican.

Citește și : Zeci de clădiri istorice din Beirut riscă să se prăbușească în orice moment

În 2018, Hong Kong a vândut sub regim preferenţial mărfuri în valoare de 6,3 miliarde de dolari în SUA, în special echipamente electrice, metale preţioase sau plasticuri.

„Odată ce China a devenit agresivă şi a preluat controlul, am oprit totul. Totul este oprit acum şi asta va fi un eşec”, a spus Donald Trump.

Relaţiile între SUA şi China trec printr-o perioadă de tensiuni de la venirea la putere a preşedintelui american Donald Trump, în ianuarie 2017.