DISTRIBUIȚI
National Review

Preşedintele american republican Donald Trump a apreciat luni că guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, ar fi un candidat democrat mai bun la alegerile prezidenţiale din noiembrie decât actualul favorit în alegerile primare democrate, Joe Biden, potrivit AFP, scrie agerpres.

Aflat în avanpostul luptei împotriva epidemiei generate de noul coronavirus, Andrew Cuomo, 62 de ani, care nu candidează la învestitura democrată, şi-a văzut cota de popularitate crescând vertiginos datorită unei gestionări considerate calmă şi hotărâtă a crizei.


Citește și : UK aprobă un dispozitiv respirator pentru tratarea cazurilor de COVID-19 în afara secţiilor ATI

Guvernatorul, al cărui stat este epicentrul pandemiei în SUA, dispune în prezent de 71% opinii favorabile faţă de 44% în februarie, potrivit unui sondaj al institutului de sondare a opiniei publice Siena College, publicat luni.

„Noi l-am ajutat să cunoască acest succes”, a asigurat preşedintele american pe canalul Fox, lăudând ajutorul federal acordat New York-ului şi regiunii sale, unde au fost înregistraţi aproape 60.000 bolnavi de COVID-19, dintre care aproape 1.000 au murit.

„Ar fi bine dacă ar vrea să candideze”, a adăugat Donald Trump. „Îl cunosc pe Andrew de mult timp şi, ca să fiu cinstit, cred că ar fi un candidat mai bun decât Joe Adormitul”, a continuat el.

Donald Trump l-a supranumit astfel pe fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, Joe Biden, 77 de ani, căruia îi contestă cu regularitate forma şi acuitatea intelectuale. „Nu cred că Joe Biden este apt”, a mai spus Trump pe Fox.

După o serie de victorii în alegerile primare democrate, moderatul Joe Biden a obţinut un avantaj clar în faţa adversarului său, socialistul Bernie Sanders.

Citește și : Singapore anunță 35 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Dar noul coronavirus l-a constrâns să-şi suspende campania pe teren şi vocea sa abia se mai face auzită, în pofida instalării unui studio de televiziune în subsolul casei sale.

Dimpotrivă, Andrew Cuomo are contacte cu presa în fiecare zi şi tot mai multe interviuri, în care se fereşte să-l critice prea direct pe Donald Trump. Luni, la MSNBC, el s-a declarat prea ocupat să pregătească sosirea „tsunami-ului” pentru a „descifra mormăielile zilnice ale preşedintelui”.