DISTRIBUIȚI
Republican-American

Grupul operativ de la nivel guvernamental care s-a ocupat în SUA de răspunsul la pandemie nu va fi desfiinţat, ci îşi va schimba obiectul de lucru pentru a se concentra pe deschiderea economiei şi totodată ar putea suferi o schimbare de personal, a indicat preşedintele american Donald Trump, relatează dpa, scrie agerpres.

Anunţul prezidenţial de miercuri, transmis printr-o serie de mesaje pe Twitter, survine la mai puţin de 24 de ore după ce Trump şi vicepreşedintele său Mike Pence au afirmat că grupul operativ va fi desfiinţat probabil la finele acestei luni sau la începutul lui iunie.


Citește și : Cutremur de 6,9 grade în regiunea Kepulauan Babar, Indonezia

Trump a spus însă de la bun început că intenţionează să-l păstreze pe Anthony Fauci, primul expert al ţării în boli infecţioase şi figură de încredere în rândul americanilor.

„Acum avem în vedere o formă uşor diferită, iar această formă o reprezintă siguranţa şi deschiderea şi vom înfiinţa probabil un grup diferit în acest scop”, a spus Trump marţi în Arizona, în timpul unei vizite la o fabrică de măşti medicale.

Trump susţine acum redeschiderea în siguranţă a economiei, cu menţinerea distanţării sociale.

Nu este deocamdată clar care ar fi practic diferenţa între desfiinţarea grupului de lucru de până acum şi crearea unuia nou şi respectiv o remaniere aproape completă a celui existent, notează dpa.

Trump a menţionat în mesajele sale pe Twitter că grupul operativ va continua să funcţioneze „pe termen nedefinit”, dar că „ar putea fi cooptaţi sau scoşi oameni… din el, după cum va fi necesar”.

Citește și : Borrell: Europa post-coronavirus ar trebui să-şi asigure independenţa sanitară

Dintre toate ţările afectate de pandemie, SUA au anunţat cel mai mare număr de decese în urma contractării noului virus, peste 70.000 până acum, iar graficele indică faptul că acest număr s-ar putea dubla până în august.