DISTRIBUIȚI
The New Yorker

Preşedintele american Donald Trump a făcut apel joi la combaterea puternică a antisemitismului, după mai puţin de o săptămână de la atacul ce a avut loc într-o sinagogă în apropiere de San Diego (sudul Californiei), soldat cu un mort, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Ne vom bate cu toată forţa noastră şi cu toată energia noastră pentru a învinge antisemitismul şi pentru a pune capăt atacurilor împotriva evreilor”, a declarat Trump din grădinile Casei Albe cu ocazia ”Zilei naţionale de rugăciune”.


Citește și : Moscova i-a cerut lui Maduro să nu părăsească Venezuela (Lavrov)

Preşedintele american s-a exprimat după mărturisirea, dureroasă, a rabinului Yisroel Goldstein, grav rănit la o mână în atacul cu armă semiautomată comis în sinagoga sa. ”Era să mor (…) Mă aflam pe linia de ochire, mi-au fost luate degete. Viaţa mea s-a schimbat”, a povestit rabinul.

Donald Trump, evocând recentele atentate comise în lăcaşuri de cult în lume, din Noua Zeelandă până în Sri Lanka, a insistat asupra necesităţii de a se face tot ce se poate pentru ca ”toată lumea să poată trăi şi ruga în pace”.

Pe 21 aprilie, o serie de atacuri în Sri Lanka, ce au vizat biserici în plină slujbă de Peşte şi hoteluri de lux, s-au soldat cu peste 250 de morţi. Ele au fost revendicate de către gruparea Stat Islamic (SI).

Pe 15 martie, în Christchurch (Noua Zeelandă), un bărbat alb în vârstă de 28 de ani a ucis 50 de credincioşi în două moschei şi a difuzat în direct masacrul pe reţelele sociale.

Citește și : Viktor Orban va fi primit de Donald Trump, la Washington