DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele american Donald Trump a fost criticat dur joi în Statele Unite după ce a declarat că îl crede pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, care i-a spus că nu a avut niciun rol în moartea unui student american repatriat în comă după ce fusese încarcerat în Coreea de Nord, relatează France Presse, potrivit agerpres.

După summitul de la Hanoi cu liderul nord-coreean pe care l-a numit „prieten”, preşedintele american a fost întrebat joi la faţa locului dacă a discutat despre soarta lui Otto Warmbier, care a murit în iunie 2017 la 22 ani.


Citește și : Opoziţia israeliană îi cere demisia lui Netanyahu: „Spectacolul s-a terminat. Naţiunea nu vrea o conducere coruptă”

Kim Jong Un „mi-a spus că nu ştia despre asta şi îl cred”, a răspuns Donald Trump într-o conferinţă de presă.

Kim Jong Un „s-a simţit prost atunci, i-am vorbit despre asta şi s-a simţit într-adevăr prost. El cunoştea foarte bine cazul, dar a aflat mai târziu”, a adăugat Trump.

Global Look Press

Cuvintele sale au provocat reacţii de indignare în Statele Unite, unde democraţii au făcut comparaţie cu declaraţiile anterioare ale preşedintelui care a luat apărarea altor lideri controversaţi – prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi preşedintele rus Vladimir Putin – în contradicţie cu propriile servicii de informaţii.

„Americanii cunosc cruzimea exercitată asupra lui Otto Warmbier de regimul nord-coreean”, a reacţionat joi – fără să-l citeze pe Donald Trump direct – fosta ambasadoare a Statelor Unite la ONU şi figură importantă a Partidului Republican, Nikki Haley.

Fostul senator şi candidat în alegerile primare republicane din 2012, Rick Santorum, a mers chiar mai departe, numind remarcile lui Donald Trump ca „reprobabile” la CNN.

Dintre democraţi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a calificat drept „ciudat” faptul că Donald Trump „a ales să-i creadă pe Putin, Kim Jong Un, care pentru mine sunt nişte bestii”.

Citeşte şi: Mexicul aprobă crearea unei Gărzi Naţionale împotriva narcotraficanţilor

Student la Universitatea din Virginia, Otto Warmbier a fost arestat la Phenian în timpul unei călătorii organizate. El a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată pentru furtul unui poster de propagandă în timpul şederii sale şi deţinut timp de 18 luni.

În decembrie 2018, un tribunal din Washington a condamnat Coreea de Nord să plătească 501 milioane de dolari pentru responsabilitatea sa în moartea studentului, considerând că el a fost torturat. Phenianul dezminte acest lucru.

Când deja era preşedinte, Donald Trump a scris pe Twitter în septembrie 2017: „Otto a fost torturat dincolo de imaginabil”. El i-a invitat pe părinţii studentului la discursul său anual privind Starea Uniunii din 2018.