DISTRIBUIȚI
Euronews

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că kurzii sirieni sunt „incredibil de fericiţi cu această soluţie” şi le-a mulţumit atât Turciei, cât şi kurzilor pentru disponibilitatea lor de a consimţi la o încetare la focului, relatează dpa, potrivit agerpres.

„Avem tot ce puteam visa vreodată”, a spus Trump în Texas. „Vreau să le mulţumesc kurzilor. Au fost incredibil de fericiţi cu această soluţie. Această soluţie le-a salvat vieţile, sincer”, a adăugat el.


Citește și : Ankara confirmă suspendarea operaţiunilor militare din nordul Siriei

El a precizat că kurzii vor fi în continuare responsabili pentru păzirea combatanţilor Statului Islamic. „Kurzii au fost minunaţi”, a spus liderul de la Casa Albă.

Despre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Trump a afirmat: „Este un lider al naibii de bun, un om dur, puternic şi a făcut ce trebuia”.

Preşedintele american a anunţat că Erdogan va merge în vizită la Washington luna viitoare, cum se stabilise iniţial, deşi joi, în timpul discuţiilor dintre Mike Pence şi Erdogan, Casa Albă anunţase că deplasarea e anulată şi depinde de rezultatul demersurilor americane de la Ankara.

Citește și : SUA şi Turcia au ajuns la un acord privind o încetare a ofensivei în Siria (Pence)

Trump a mai spus că oamenii încearcă de 15 ani să obţină acest acord, dar este neclar la ce s-a referit, notează dpa. De asemenea, el a insistat că este „o persoană neconvenţională care a abordat o cale neconvenţională”.

„Este extraordinar pentru toată lumea”, a încheiat el.