DISTRIBUIȚI
Guggenheim

Casa Albă vrea să împrumute de la Muzeul Guggenheim un tablou de Van Gogh, muzeul newyorkez propune mai degrabă un closet din aur al artistului iconoclast Maurizio Cattelan, potrivit AFP, transmite news.ro.

Într-un mesaj trimis la mijlocul lunii septembrie, directoarea artistică şi conservatoarea Muzeului Guggenheim, Nancy Spector, a refuzat solicitarea de împrumut pentru tabloul „Paysage enneigé” (1888) al pictorului olandez, potrivit Muzeului Guggenheim citat de Washington Post.


Citeşte şi: Spitalul groazei în Coreea de Sud. 31 de oameni au ARS de vii – FOTO/VIDEO

Nancy Spector a spus că pânza va fi expusă la Guggenheim Bilbao, înainte de a reveni la New York şi de a rămâne aici.

Ea a propus în loc toalete din aur masiv concepute de Maurizio Cattelan, expuse la Guggenheim din septembrie 2016 până în vara lui 2017.

Opera, intitulată „America”, care cuprinde un scaun, colac şi ţeavă de evacuare, a fost folosită de aproape 100.000 de persoane în timpul expunerii ei la muzeul situat în Central Park.

Artistul „voia să ofere Casei Albe un împrumut pe termen lung”, scria directoarea artistică a Muzeului, potrivit Washington Post. „Ea este, bineînţeles, de o valoare excepţională şi destul de fragilă, dar vă vom furniza toate instrucţiile pentru instalare şi întreţinere”.

„Ne pare rău că nu putem să răspundem cererii iniţiale”, a concluzionat Spector, „dar sperăm că această ofertă excepţională vă va interesa”.

Citeşte şi: George Soros îl atacă virulent pe Trump şi atrage atenţia pericolului reprezentat de reţelele sociale

La solicitarea AFP, Muzeul a refuzat orice comentariu. Casa Albă nu a răspuns cererii.

Conservatoarea l-a criticat public pe Donald Trump de mai multe ori de la alegerea sa, descriind o preşedinţie „marcată de scandal şi definită de reducerea voluntară a numărului incalculabil de libertăţi individuale”.

Cantitatea de metal preţios folosită pentru confecţionarea operei nu a fost dezvăluită, dar Nancy Spector a arătat că este realizată cu „milioane de dolari de aur”.

Maurizio Cattalan i-a prezentat acest closet ca o operă egalitaristă „de artă din 1% (cuprinzând persoanele cele mai bogate de pe Planetă) şi 99% celelalte persoane”.

Cererile de împrumut de opere pentru Casa Albă sunt o practică de mai multe decenii. Sub administraţia Obama, mai multe tablouri de Mark Rothko sau Edward Hopper, între alţii, au fost împrumutate de muzee preşedinţiei. 

Citeşte şi: Trump îşi schimbă radical politica faţă de VISĂTORI, dar nu renunţă la MARELE ZID american

Citeşte şi: Sena continuă să inunde Parisul. POTOPUL este aşteptat în acest weekend