DISTRIBUIȚI
AFP

Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat retragerea „majorităţii” trupelor americane din Somalia „până la începutul anului 2021”, adică înainte de încheierea mandatului său, a anunţat vineri Pentagonul, notează AFP,  potrivit agerpres.

„O partea a forţelor vor putea fi redesfăşurate în afara Africii de Est. Cu toate acestea, restul forţelor vor fi repoziţionate din Somalia spre ţările vecine cu scopul de a permite operaţiuni transfrontaliere ale Statelor Unite şi forţelor partenere, pentru menţinerea presiunii asupra organizaţiilor extremiste violente”, a declarat Departamentul american Apărării într-un comunicat.


Citește și : Macron admite că au fost reduse libertăţile în Franţa pentru a face faţă pandemiei

Circa 700 de soldaţi ai forţelor speciale americane pregătesc şi consiliază armata somaleză în această ţară din Cornul Africii împotriva jihadiştilor din Al-Shebab, afiliaţi organizaţiei Al-Qaeda.

„Statele Unite nu se retrag şi nici nu se dezangajează din Africa”, a dat asigurări Pentagonul. „Vom continua să slăbim organizaţiile extremiste violente ce pot ameninţa teritoriul nostru”, a adăugat documentul, subliniind că va fi „conservată capacitatea de a efectua operaţiuni antiteroriste ţintite în Somalia”.

De asemenea, Washingtonul s-a angajat să-şi continue activităţile de strângere a informaţiilor la faţa locului.

Aceste anunţuri răspund dorinţei exprimate de Donald Trump de a dezangaja US Army din principalele teatre de operaţiuni externe şi de „a pune capăt războaielor fără sfârşit” ale Americii, la unison cu o bună parte a opiniei publice.

Citește și : Barnier: Condiţiile unui acord post-Brexit ‘nu sunt întrunite’ din cauza unor ‘divergenţe semnificative’

După victoria democratului Joe Biden la prezidenţialele din noiembrie, liderul de la Casa Albă, care nu şi-a recunoscut înfrângerea, încearcă să accelereze retragerea din mai multe ţări, în special din Afganistan şi Irak, înainte de încheierea mandatului la 20 ianuarie.