DISTRIBUIȚI
Newsweek

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că nu crede că democraţii din Congres vor aproba noul acord de liber schimb nord-american semnat anul trecut cu Canada şi Mexic şi care încă aşteaptă undă verde din partea Congresului SUA, relatează AFP, potrivit agerpres.

Nancy Pelosi, lidera opoziţiei democrate, ”nu va face USMCA”, acronimul pentru acordul SUA-Mexic-Canada, a declarat preşedintele american pentru Fox News.


Citește și : Trump justifică rolul lui Giuliani în scandalul ucrainean

El a acuzat-o pe Pelosi că s-ar afla sub autoritatea lui Richard Trumka, preşedintele AFL-CIO, cea mai mare federaţie sindicală din SUA. USMCA este o reformare a Acordului de liber-schimb nord-american NAFTA, ce datează de 25 de ani.

Punerea în aplicare a acestui nou acord modernizat este în aşteptarea aprobării sale în Statele Unite. Mexicul a ratificat deja tratatul. Canada este în curs de aprobare. Pentru administraţia americană, ratificarea acestui text este importantă în condiţiile în care se apropie un an cu alegeri prezidenţiale, iar Trump candidează pentru un al doilea mandat.

Citește și : Ankara susţine că deţine un ‘jihadist important’, implicat în atacuri în Germania şi Rusia

Nancy Pelosi negociază în prezent cu administraţia Trump modificări ale documentului privind legislaţia muncii. Săptămâna trecută, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor a apreciat că noul acord ar putea fi adoptat până la sfârşitul anului în curs.

În urmă cu un an, Statele Unite, Mexicul şi Canada au semnat o actualizare a NAFTA, care a intrat în vigoare în 1994. Textul modifică regulile privind comerţul auto şi digital, legislaţia mexicană a muncii, proprietatea intelectuală şi sistemele de reglementare a unor diferende destinate investitorilor.