DISTRIBUIȚI
youtube

Preşedintele american Donald Trump a aprobat joi publicarea a mii de dosare privind asasinarea preşedintelui american John F. Kennedy, dar a amânat dezvăluirea unor documente „sensibile”, au indicat responsabili ai administraţiei sale, citaţi de AFP. 

Se aştepta publicarea a 3.100 de dosare secrete, ceea ce reprezintă zeci sau chiar sute de mii de documente.


Potrivit unor responsabili ai administraţiei Trump, preşedintele american a dat curs recomandării CIA, FBI şi a altor servicii de informaţii privind amânarea anumitor documente legate de moartea lui John F. Kennedy în 22 noiembrie 1963. După peste 50 de ani, numeroase teorii ale conspiraţiei continuă să circule în legătură cu acest asasinat.

Reprezentanţi ai poliţiei şi serviciilor de informaţii au cerut ca anumite documente legate de probleme de securitate naţională să nu fie făcute publice.

Donald Trump a acceptat şi le-a dat şase luni pentru a explica motivele pentru care nu au fost publicate aceste documente, potrivit unor responsabili ai administraţiei de la Washington, care s-au exprimat sub rezerva anonimatului.

„Mai există încă informaţii sensibile în dosare”, a subliniat un oficial, referindu-se în special la cele despre informatori şi rolurile lor specifice în cadrul investigaţiilor.

„Preşedintele doreşte să se asigure de o transparenţă completă de mai sus” şi „doreşte să publice aceste informaţii cât mai curând posibil”, a declarat acelaşi responsabil.

O comisie de anchetă lansată la câteva zile după moartea carismaticului preşedinte de 46 de ani a ajuns la concluzia că acesta a fost ucis de fostul marinar Mark Harvey Oswald, care a acţionat singur.

Această concluzie oficială nu a fost niciodată suficienta totuşi pentru a înăbuşi ipotezele unei conspiraţii împotriva celui de-al 35-lea preşedinte american la Dallas, Texas.

Sute de cărţi şi filme au alimentat teza conspiraţiei, menţionând adversari din timpul Războiului Rece, cum ar fi Uniunea Sovietică şi Cuba, precum şi mafia şi chiar pe vicepreşedintele Lyndon B. Johnson.

Dar experţii nu se aşteptau la revelaţii mari în sutele de mii de pagini dezvăluite joi şi nici teoria conspiraţiei nu dispare.