DISTRIBUIȚI
U.S. President Donald Trump departs the White House to visit locations affected by Hurricane Florence in North Carolina, from Washington, U.S., September 19, 2018. REUTERS/Brian Snyder

Preşedintele american, Donald Trump, a recunoscut marţi gravitatea pandemiei de COVID-19 în Statele Unite, în prima sa conferinţă de presă, de la sfârşitul lui aprilie, pe tema „virusului din China”, după cum îl numeşte, scrie AFP, potrivit agerpres.

„Din nefericire, asta se va înrăutăţi cu siguranţă, înainte de a se ameliora. Nu-mi place să spun asta, dar aşa e”, a declarat liderul administraţiei de la Casa Albă, înainte de a îndemna „pe toată lumea” să poartă mască, atunci când distanţarea fizică nu este posibilă.


Citește și : Germania denunţă ‘provocările’ Turciei în estul Mediteranei

Declarându-se mulţumit de progresele în găsirea unui vaccin, precum şi de rezolvarea penuriei de teste şi de ventilatoare artificiale, preşedintele american a adoptat pentru prima dată un ton alarmist legat de răspândirea pandemiei în sudul şi vestul ţării, mergând până la a-i „implora” pe tineri „să evite barurile aglomerate”.

„După cum ştiţi, în ultimele săptămâni, am observat o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri în numeroase regiuni din sudul nostru”, a spus Donald Trump.

Citește și : Condiţionarea fondurilor europene de statul de drept rămâne deschisă după summitul UE

„Am salvat potenţial milioane de vieţi cu măsurile de izolare iniţiale, dar suntem foarte conştienţi de această boală”, a adăugat el. „Îi vom pune capăt foarte repede cu tratamente terapeutice şi cu un vaccin”, a subliniat omul de afaceri republican.

„Virusul va dispărea, el va dispărea”, a insistat Donald Trump, afirmând că responsabilitatea pentru situaţia sanitară este împărţită între el şi guvernatorii statelor.